Цветлин Йовчев: Наложените санкции на Русия са основен риск за националната ни сигурност

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Цветлин Йовчев: Наложените санкции на Русия са основен риск за националната ни сигурност

„Санкциите, наложени на Русия, са основен риск за националната ни сигурност. Ще пострадат много фирми, ще се нарушат търговските отношения, ще се разрушат канали за доставка. Трудно е да направим анализ на всички сектори, които ще бъдат засегнати“.

Това заяви пред БНТ Цветлин Йовчев – бивш вътрешен министър и председател на ДАНС.

„Енергетика е единият от секторите, но може да има и косвени ефекти върху икономиката на България и финансовата сфера. Може дълготрайно да повлияе върху инвестициите в региона, защото политическата нестабилност гони инвеститорите от този район. Вероятно много тежко ще пострада и туризмът”, коментира той икономическите рискове от наложените на Русия санкции“, смята Йовчев.

Според него, ако конфликтът продължи да се развива и Путин не бъде спрян, може да има и военни рискове за България.

„Ние не знаем един човек, притиснат в ъгъла, който разполага с огромен ресурс, какво ще направи. Така че от тази гледна точка ние трябва да отчетем, че има рискове“, заяви Йовчев.

Българският интерес е този конфликт да прекратен максимално бързо и Путин да бъде спрян още на този етап, подчерта той и допълни, че и от прагматична, и от морална гледна точка трябва да изпратим въоръжение в помощ на Украйна.

„Тук не е само военната помощ. Трябва да бъдат направени преглед на бойните ни способности към момента и да бъдат предприети съответните действия, за да засилим възможностите си да реагираме. Трябва да поискаме военно-техническа помощ и присъствие на контингент на наша територия”, коментира още Йовчев военните заплахи.

На въпрос за разузнавателните заплахи, той отбеляза, че има руски шпиони има в различни сфери в българското общество, включително и в политиката.

„Активната дейност на нашите служби е един от ключовите фактори, за да можем да гарантираме националната ни сигурност”, обобщи Цветелин Йовчев.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Полша рязко промени позицията си

Полша рязко промени позицията си Полша няма да изпраща изтребители в Украйна и няма да разреши нейните летища да бъдат използвани. Това съобщи полското правителство, цитирано от DW Украйна. По-рано днес държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви, че САЩ работят с Варшава за доставка руски изтребители на Украйна. Идеята […]