Божидар Божанов: Държавата не контролира директно социалните мрежи и това е добре

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Божидар Божанов: Държавата не контролира директно социалните мрежи и това е добре

На този етап изглежда, че кибератаките, които идват от Руската федерация към Украйна са по-скоро за сплашване и не предизвикват големи щети.

Това заяви пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той обясни, че кибервойната като дефиниция включва физически щети – разрушения, включително смърт. По думите му такива към момента в Украйна по-скоро няма. Божанов обаче не изключи, че може да е имало по-сериозни атаки.

„Събитията там са достатъчно интензивни и хаотични, така че може и нещо такова да се е случило, но в цялата суматоха да сме го пропуснали. При предишни събития в Украйна руски хакери атакуваха електроразпределението, което остави без ток част от Киев. Оставянето на болници без ток води индиректно до загуба на човешки животи“, коментира Божидар Божанов.

Министърът допусна, че и сега се атакуват подобни цели – електроразпределителни и ВиК дружества.

По повод филтрирането на 45 хиляди интернет адреса у нас, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи, Божанов каза:

„Спирането беше превантивно. Това са адреси, от които е известно, че има опити за разузнаване, за по-обикновени, недеструктивни атаки. Превантивно спряхме достъпа до тях, защото същите тези адреси могат да бъдат използвани и за много други неща. У нас положението е по-скоро спокойно към момента, няма нещо драматично, завишена киберактивност, но ние се подготвяме за момента, в който подкрепените от руската държава хакери обърнат фокуса си извън Украйна“, допълни министърът на електронното управление.

От гледна точка на киберсигурността в администрацията и всички държавни регистри и системи в момента се наваксва загубеното през последните години време.

„Правим различни одити, проверки, тестове. Използваме помощта и на компаниите, които предоставят инструментите, които държавата си е купила и не използва ефективно, така че да откриваме повече опити за прониквания, да спираме повече атаки автоматизирано“, каза Божанов.

Министърът обясни, че социалните мрежи не са обект на директен контрол и регулация от страна на държавата и това в общия случай е по-добре.

„В последните години има активни пропагандни действия на руската държава, те не са директно излизащи от нейно име, а чрез нейни анонимни и полуанонимни канали. Това, което имаме правомощие да правим е да следим тези неща и да ги докладваме“, заяви Божидар Божанов.

Работи се активно със социалните мрежи за откриване на т. нар. „неавтентично поведение“.

„Тоест когато координирано тролове, ботове и много сайтове за фалшиви новини публикуват едновременно едно и също нещо, това да бъде откривано и сваляно от Фейсбук, без разбира се да се нарушава свободата на словото, тъй като това не е свобода на словото, а очевидно е пропаганда от трета страна“, обясни министърът.

Той напомни, че сайтове като Russia Today и Sputnik , притежавани официално от руската държава, в социалните мрежи са блокирани по решение на ЕК.

По повод опашките на бензиностанциите и разпространените в социалните мрежи снимки, Божанов коментира, че опитите за създаване на паника са започнали по-рано.

„Още преди седмица в социалните мрежи се появи същият този наратив за свършването на горивото в опит да се предизвика паника. Това се случи в същите тези сайтове за фалшиви новини. Тогава обаче никой не поде тази тема и тя заглъхна без да създаде паниката, която създаде след това. Впоследствие ГЕРБ, младежката организация и някои от по-опитните им политици, споделиха тази информация, което я мултиплицира. На въпроса можехме ли да я спрем – не е редно управляващите да блокират фейсбук публикации на опозицията, колкото и това да крие своите рискове“, заяви министърът на електронното управление.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Валери Мечев поема управлението на Национален парк „Пирин“

Валери Мечев поема управлението на Национален парк „Пирин“ От началото на март 2022 г. в длъжност като директор на Дирекция „Национален парк Пирин“ встъпи Валери Мечев. Той поема управлението на парка със заявка да бъде балансьор между всички ползватели и изпълнителната власт в интерес на хората и природата. „Пирин не […]