Христо Иванов: В службите за сигурност има елементи на руското влияние

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Христо Иванов: В службите за сигурност има елементи на руското влияние

„На всички национални парламенти на страните от ЕС и на Европарламента им се налага преподреждане на приоритетите и минаване в един полувоенен режим. От тази гледна точка аз гледам на смяната на министъра на отбраната Стефан Янев като на адаптация към новата ситуация и като на заздравяване на правителството. В тази ситуация най-важното е премиерът да има военен министър, с който да може да работи, на когато да има доверие и с който да гледат в една посока. Коалицията е сложна и нейни елементи ще трябва доста сериозно да си преосмислят позицията, съобразно това, което се случва, а то не ни позволява да продължим както досега – все едно Путин не е нападнал Украйна и не е почнал война в Европа, която ескалира до заплаха с ядрено оръжие“.

Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“, който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система.

По думите му събитията са потвърдили впечатлението на ДБ, че Янев се е занимавал не с това да бъде министър, а е подготвял свой политически проект:

„Когато един военен министър в такава безпрецедентна криза на целия международен ред до последно е имал за приоритет изграждане на собствен политически проект и се държи като необявен партиен коалиционен партньор в управлението, най-логичното нещо е премиерът да избере, с подкрепата на коалиционните партньори, да приведе екипа си в състояние да може да работи с него. И това се случи, това е принципно“.

Христо Иванов припомни, че още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов са заявили, че ги притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството:

„Случаят със Стефан Янев потвърди това. Има ключови назначения на ръководни кадри – министерски и други шефове на служби, които не са правени от кабинета и не са част от координираната воля на коалицията“.

Той подчерта, че има критики към информацията, която службите подават на парламента:

„Службите трябва да разберат, че не могат да идват на закрити заседания пред парламента, които са несериозни и после не се потвърждават. За това се носи отговорност. Трябва да приведем службите в много по-висока степен на адекватност на това състояние на нещата. Това означава и много сериозно преразглеждане на всички елементи на руското влияние в тях, защото такова има!“.

ДБ подкрепя изпращането на оръжие като помощ за Украйна, подчерта категорично Иванов и уточни, че ще търсят баланс с позицията на БСП, която е против това:

„Не очаквайте от нас да поставяме ребром положението – или това, или ще се разпадне коалицията. Никой не може да си позволи политически да разпадне коалицията и това управление. Който злоупотребява с подобни заплахи, играе покер, който не може да довърши. Никой не може да поеме отговорността в тази ситуация България да остане без управление и да отидем на избори, които да бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия. Това е огромен риск, който в тази ситуация ние ще понесем. Призовавам за национална отговорност, да разговаряме и да търсим работещи варианти. … Накрая България ще стане част от европейския консенсус. Реалността налага преразглеждане на позицията“.

Според Иванов в сложната ситуация на война България се е отдалечила от предсрочни избори:

„Става дума за абсолютно съдбовен проблем за Европа и за света. В тази ситуация това управление има шанса да се окаже най-адекватното, защото е толкова широка коалиция, за да търсим това, което може да обедини българското общество. Това изобщо няма да е лесно. Правителството се изправя пред предизвикателството, което му дава шанс за много по-голяма историческа роля, отколкото изглеждаше в началото“.

Режимът на Путин е огромна опасност за България, изтъкна той и подчерта:

„Ние имаме за опонент Путин, а не Русия. Путин прави престъпление не просто срещу международния ред и Украйна, а и срещу собствения си народ – с тази братоубийствена война, в която го въвлича. … Нашата политика по никакъв начин не е насочена срещу Русия“.

По думите на Иванов „системната корупция винаги е била една от магистралите, през които руското влияние е влизало в България“ и затова темата за правосъдната реформа сега е станала още по-актуална.

„Дълбока промяна в антикорупционната сфера ще има. … Никой не е изкушен да създаваме нови бухалки. КПКОНПИ в настоящия ѝ състав и формат ще изчезне“, каза Христо Иванов, но не посочи конкретни срокове.

„Не очаквам този състав на ВСС, съставен от мажоретки на Иван Гешев, да може да погледне обективно на ситуацията и да се произнесе по същество. Очаквам да видим поредното замазване под килима, но това няма да направи Гешев по-силен, защото този ВСС няма никаква легитимност“, коментира той във връзка с внесеното във ВСС искане на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Запасите в този украински град ще стигнат само за 2 дни

Запасите в този украински град ще стигнат само за 2 дни Хранителните запаси в Мариупол ще стигнат за ден-два дни, каза Едуард Басурин, представител на Народната милиция на ДНР. По-рано той каза, че украинската страна е отказала да гарантира режима на тишина в Мариупол и съседния областен център Волноваха. От […]