В Русия: Изявлението на Зеленски в Мюнхен за ядрения статут на Украйна не беше случайно

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В Русия: Изявлението на Зеленски в Мюнхен за ядрения статут на Украйна не беше случайно

Думите на Владимир Зеленски в Мюнхен за претенциите за ядрен статут на Украйна не са случайни, това може да стане реалност в много близко бъдеще, каза за РИА Новости представител на едно от компетентните руски ведомства.

„Изявлението на Зеленски на конференцията по сигурността в Мюнхен през февруари за възможността за придобиване на ядрен статут за Украйна не беше случайно. Веднага след присъединяването си към Договора за неразпространение на ядрени оръжия като неядрена държава през 1994 г., Украйна започна да осъществява научно-изследователска и опитно-конструкторска работа, за да формира технологична основа за евентуално създаване на собствени ядрени оръжия“, каза източникът.

По думите му тези дейности са придобили ясно изразена практическа насоченост и нарастваща активност през 2014 г. по мълчалива заповед на тогавашния президент Петро Порошенко.

„Така данните, налични в Службата за външно разузнаване, показват, че научноизследователската и развойна дейност за създаването на ядрено взривно устройство, които по-късно може да се използват при проектирането на ядрени бойни глави, са извършвани както в урановите, така и в плутониеви направления. Научната общност на Украйна разполага с достатъчно компетенции за създаване на устройство както от „имплозивен“, така и от тип „оръдие“, каза източникът.

Той отбеляза, че Киев може тайно да придобие и технология от Запада за обогатяване на уран и лазерно разделяне на изотопи.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Има задържани за палежите на коли в Сандански

Има задържани за палежите на коли в Сандански Има задържани за огнената вендета с опожарените автомобили на полицаи от Сандански, съобщи struma.bg. Около 2 часа предишната нощ лека кола, влекач, ремаркета и два микробуса на санданския полицаи Ивайло Баладжанов избухнаха в пламъци пред дома му в санданското село Ново Делчево. […]