Visa и Mastercard с удар срещу Москва, централната банка успокои клиентите си

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Visa и Mastercard с удар срещу Москва, централната банка успокои клиентите си

Картите на международните платежни системи Visa и Mastercard на всички руски банки ще продължат да работят в Руската федерация, средствата на клиентите по сметки, свързани с такива карти, са напълно запазени и налични. Това съобщи Банката на Русия, предаде ТАСС.

„Всички карти Visa и Mastercard за международни разплащателни системи, издадени от руски банки, ще продължат да работят в Русия както обикновено до изтичане на срока им. Транзакциите по тях се обработват в страната в Националната система за разплащателни карти и не са засегнати от санкции. Средствата по сметките на клиентите, свързани с такива карти, са напълно спестени и налични“, казаха от регулатора.

Притежателите на тези карти в Русия ще могат да извършват транзакции на банкомати, да плащат с карти и да извършват преводи от карта към карта. В същото време Централната банка предупреди, че няма да има трансгранични транзакции с карти Visa и Mastercard. Това се отнася както за плащане на покупки в чуждестранни онлайн магазини, така и за използване на тези карти в чужбина.

Международните платежни системи Visa и Mastercard едновременно решиха да ограничат работата си в Русия през следващите дни. Алфа-Банк смята, че картите Visa и Mastercard на руските банки ще работят както преди в Русия и други страни около три дни.

Причината за създаването на национална платежна система в Русия беше решението на Visa и Mastercard през март 2014 г. да спрат обслужването на платежни транзакции за клиенти на Банка Росия, SMP Bank и техните дъщерни дружества поради санкции на САЩ. През декември 2014 г. Visa и Mastercard спряха да обслужват банкови карти в Крим и Севастопол (работата им на полуострова се възобнови през април 2015 г.).

Тогава в Русия обявиха необходимостта от създаване на руска система, способна да осигури непрекъснати вътрешни плащания. През юли 2014 г. беше създадена Националната система за разплащателни карти (НСПК), която стана оператор на платежната система Мир. 100% от акциите на НСПК са собственост на Банката на Русия.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Руският посланик в САЩ: Местните политици не осъзнават какви ги говорят

Руският посланик в САЩ: Местните политици не осъзнават какви ги говорят „Антируската реторика в САЩ стигна до абсурд, а лозунгите, които се чуват във Вашингтон, стават изключително рискови за международната сигурност. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости. Така дипломатът коментира изявленията на сенатора Рик […]