Докога санкциите ще следват Путин? Вече Путин трябва да върви след тях

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Докога санкциите ще следват Путин? Вече Путин трябва да върви след тях

Атаката на Руската Федерация по Украйна – на този етап – се развива в три посоки. Един път – сухопътно нахлуване в посока контролираната от Киев част на Донбас. Втори път – с ракетни удари до Киев, както и градове по североизточна и югоизточна Украйна. Трети път – атаки по граничните сили на Украйна по украинско-беларуската и украинско-руската граница (предстои да се потвърди или отхвърли появяващата се информация, че тези настъпателни действия от Москва са придружени с навлизане в територията на съседната ѝ държава).

Доколкото по-нататъшна инвазия в Донбас, макар и осъдителна, да бе очаквана (покрай това, че „конституциите“ на двете сепаратистки републики претендират за суверенитет в целия регион), ударите по военни обекти из територията на Украйна, която е извън контактната линия между руските и украинските сили, е по-агресивният и проблемен акт. Заедно с натиска по границите на Украйна, тези удари означават разширяване на военния периметър на руската агресия и правят разликата между реализиране на операция, както твърди Владимир Путин, и инициирането на пълномащабен конфликт.

Такива удари са регистрирани, освен до столицата Киев, в градове от Одеса, през Мариупол, до Харков. Това е една дъга, включваща в себе си целия излаз на Украйна по Черно море и Азовско и нагоре на север. Целта на тези удари е следната:

Всяване на паника сред населението (опашките по банките, супермаркетите и бензиностанциите в Украйна са показателни);

Компрометиране на военната логистиката и инфраструктура на украинските въоръжени сили (целите обикновено са командно-контролни центрове);

Провокиране на Украйна, така че тя да отговори на силата със сила, което да послужи като аргумент за още по-пълномащабен отговор.

Оттук нататък най-важното е да видим дали тези удари по крайбрежните градове на Украйна ще бъдат последвани от десант на сухопътни сили. Рано сутрин се появи такава информация, касаеща Одеса и Мариопул (Reuters, BBC, Guardian). Тя към момента обаче е отхвърлена от украинските власти. Ако това се случи в идните часове/дни, Руската Федерация ще постигне следните три стратегически цели:

Унищожаване на военноморския флот и морските търговски връзки на Киев и „откъсване“ на Черно и Азовско море от Украйна;

Окончателен дисбаланс в полза на Москва в Черно Море;

Сухопътно свързване с Крим, който ще се превърне в „столица“ на тази руска дъга по югоизточна Украйна.

Дали военните действия на Владимир Путин ще се развият по-натам зависи и от реакцията на ЕС и НАТО. Тук трябва да кажем, че представените санкции (спрямо държавния дълг, две банки и редица лица от Руската Федерация) са вече „остарели“. Двете крайни и болезнени такива, които особено ЕС не желаеше да налага, включително поради това, че те ще имат отрицателен ефект и върху съюза, са прилагане на санкции на износа на природен газ и преустановяването на участието на Русия в платежната система SWIFT (отказът от сертификация на Северен поток 2 е стъпка в тази посока). Тези мерки изглеждаха наистина екзотични само до вчера, но в зависимост от военното движение на Руската федерация по територията на Украйна, те могат да стават все по-реалистични. Потенциалното спиране на достъпа на руските банки до европейския финансов пазар, което, по думите на Урсула фон дер Лайен, се предвижда, е респектираща стъпка.

Въпросът оттук нататък е дали санкциите трябва да следват поведението на Владимир Путин, каквато бе стратегията на ЕС и САЩ досега, или те вече е необходимо да се налагат превантивно, за да имат отношение към формирането на поведението на руския президент.

В същото време не трябва да се подценява отрицателният ефект, който евентуално санкциониране на вноса на природен газ от Русия ще има не само върху ЕС, но и спрямо Москва, доколкото нейните приходи от продажбата на въглеводороди продължават да се формират в по-голямата си част от европейските потребители. А ако в дългосрочен аспект се стигне до намаляване на износа на руски природен газ за Европа, то това ще причини и друго неудобство за Москва: нарастване на ролята на Китай при формирането на цената на получаваната руска газ (т.е. по-ниска такава при компрометирането на европейския пазар).

Трябва да се има предвид обаче, че каквито и санкции да бъдат приложени спрямо Руската федерация, те няма да имат скорошен ефект, доколкото страната е събрала 600 млрд долара резерв. Т.е. би било необходимо търпение, за да се прояви техния дисциплиниращ резултат.

Така или иначе, НАТО вече има всички основания да преустанови участието си в Съвета НАТО – Русия и да увеличи своите контингенти по Източния фланг на Алианса, но не само в Балтийските страни и Полша, каквото решение вече бе заявено от Белия дом. Каквито и предложения да бяха направени към руската страна, касаещи регламентирането на военните обучения и разположението на ракетни системи в източно-европейските държави от НАТО, те трябва да бъдат нулирани.

Специално България сега, успоредно с Румъния, трябва да поиска засилено предно присъствие в рамките на Алианса. Руската агресия в Украйна е причина за предприемане на стъпки, чиято цел е преодоляване на стратегическия дисбаланс, съществуващ на Източния фланг на Алианса. А именно това, че усилия за укрепване на сигурността бяха предприемани приоритетно спрямо балтийски вектор на НАТО, при все че руската агресия се развиваше най-задълбочено в Украйна, Черно море и Балканите.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Виктор Насър, ПП: Нашите МиГ-29 ще пазят само нашето небе

Виктор Насър, ПП: Нашите МиГ-29 ще пазят само нашето небе Към момента Народното събрание е дало санкция за хуманитарна помощ. Това заяви Виктор Насър, член на парламентарната комисия по отбрана, на въпрос има ли постъпило искане от Украйна към България за изпращане на военни самолети. „Българските самолети МиГ-29 са тук, […]