В тази съседна държава жилищата са по-евтини, отколкото у нас

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В тази съседна държава жилищата са по-евтини, отколкото у нас

Турция, и по-специално Истанбул, са една от най-атрактивните дестинации за инвеститорите, решили да вложат средствата си в имоти зад граница. През последното десетилетие ръстът е значителен. Единствено в началото на пандемията имаше лек отлив, но през последната година той беше напълно компенсиран.

Цените и мекият климат. Това са двете основни причини, които привличат чужденците в южната ни съседка. В последно време българите също са привлечени на местния пазар поради първия фактор. У нас цените на имотите растат значително и вече са доста над тези в Турция, дори в мегаполиса Истанбул. Не трябва да се пропуска и фактът, че след мощното земетресение в края на миналия век, качеството на строителство значително се повиши. Друг много важен фактор е, че жилищата не се продават в етап на строеж, а готови – със задължително направена баня и кухня. Разпределението на помещенията също е много по-функционално от това, което се предлага на българския пазар.

Средната цена на жилище в Истанбул е около 800 EUR/кв.м, което сравнено с пазар в София и градове като Пловдив, Варна и Бургас, е доста конкурента цена. Обзаведен ваканционен апартамент на втора линия в Анталия може да се купи срещу малко над 700 EUR/кв.м. Става дума за офертни цени. Реалните са по-ниски, коментират посредници и уточняват, че реално сделки се сключват на около 20% по-ниски стойности. В случай, че сделката се реализира без посредник и покупката е директно от собственика, то при пазарлък цената може да падне и наполовина. Така че в известните турски ваканционни селища, спокойно може да се купи имот за около 400 EUR/кв.м. А това е доста атрактивна цена на фона на имотите във ваканционните курорти около Варна и Бургас.

Това, което трябва да се има предвид при покупката на имот в Турция, е на първо място дали инвестицията е изгодна. Второто е доходността от отдаване под наем, която ще ви покаже за колко време ще изплатите инвестицията и кога ще започнете да печелите от нея.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Украйна отхвърли вариант за преговори с Русия в Минск

Украйна отхвърли вариант за преговори с Русия в Минск Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли руско предложение за преговори в Беларус днес, заявявайки, че самият Минск е съучастник в руската инвазия, но същевременно остави възможност за преговори на други локации, съобщи БНР. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк подчерта, че позицията на […]