Петър Витанов: Санкците са резонни, но предишните направиха Русия по-силна

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Петър Витанов: Санкците са резонни, но предишните направиха Русия по-силна

„Европейските граждани, след украинските, са онези, които ще платят цената на войната в буквален и преносен смисъл“.

Това заяви пред БНТ евродепутатът Петър Витанов от ПЕС/БСП

За него санкциите са политическият отговор на руската агресия в Украйна.

“Те са резонни, останалото е въпрос на механизъм, който трябва да бъде много внимателно премерен. Защо БСП беше против санкциите през всичките тези години? Защото, ако те целяха отслабване на руската икономика, те не постигнаха ефекта си, а напротив – отслабиха европейската икономика и диверсифицираха руската такава”, обясни Витанов.

По думите му е важно да има отговор на агресията на Кремъл, защото няма как да оставим „правото на силния да замести силата на правото“, но отговорът трябва да е такъв, че да предпази европейските граждани. Например, Европа няма план “Б” по отношение на руските газови доставки, поясни той.

Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България могат да са три милиарда само за един месец. Въпреки това санкциите, които наложи Европейският съюз, са единственото възможно решение срещу руската военна инвазия в Украйна, допълни Витанов.

Според социалиста въпросът сега е как да се направят работещи санкции.

„Миналите санкции не само не попречиха на Русия, а я направиха по-силна икономически и тя диверсифицира своите пазари и производство, те отслабиха европейската икономика. Важно е да има отговор, защото няма как да оставим силата на силния да измести силата на правото“, коментира Петър Витанов.

Петър Витанов се върна и към 2009-а година, когато имаше криза с доставките на газ.

„Тогава за 16 дни българската икономика загуби 454 милиона. Ако в момента нямаме газ, когато потреблението е с над 200 процента по-високо, това ще означава загуби за 3 милиарда само за месец, а руснаците вероятно ще намерят друг пазар, на който да продават газа си“, пресметна Витанов, като уточни, че данните са на Министерството на икономиката.

Според евродепутата България в момента няма „план Б“ за доставка на газ. Вероятно след месеци ще можем да получаваме втечнен газ, но към днешна дата страната ни еенергийно зависима от Русия.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Беларуската църква призовава мирът да се върне в Украйна

Беларуската църква призовава мирът да се върне в Украйна Послание от Минския и Заславски митрополит Вениамин – Патриаршески екзарх на цяла Беларус, заяви че конфликтът на украинска земя не започна вчера, но до последния момент имаше надежда за мирното му разрешаване. „Тези, които днес се изправят един срещу друг на […]