Русия с алтернативен вариант след удара със SWIFT

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Русия с алтернативен вариант след удара със SWIFT

Русия има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от системата за финансови съобщения SWIFT, предупреждават анализатори, цитирани от БНР.

Според тях Западният свят може „да си вкара автогол“, защото ще се засили процесът по заобикаляне на американския долар като водеща валута, от което ще спечели китайският юан, а това е значителна победа в съперничеството между Вашингтон и Пекин.

По данни от юни 2020 година делът на руските валутни резерви в долари е малко над 22 % при 70 на сто само пет години по-рано, като Москва увеличава резревите в злато. Около една трета от рускита валутни резерви са в евро и 21,7 % в китайски юни.

„Изключването на Русия от системата за финансови съобщения SWIFT не е сребърен куршум“, пише професор Робърт Пърсън, специалист по международни отношения във Военната академия в американския град Уест Пойнт. Тъй като след предупреждението за потенциално изключване от системата от 2014-та година, когато бе анексиран Крим, Москва „научи урока си“, Руската централна банка разработи собствена система за междубанкови телекомуникации и тя вече работи в Русия. Това означава, че вътрешнодържавните парични трансфери няма да пострадат драстично.

Разбира се, тук има уловка – за разлика от SWIFT, руската алтернатива SPFS – в превод на български език, „Система за предаване на финансови съобщения“, не действа денонощно, а само в работните дни. Казус, който може да бъде преодолян за доста кратко време, ако „ножът опре до кокала“, коментират различни експерти в сферата.

Макар и ограничен, руският еквивалент на SWIFT има комуникация със страни и в Европа, и в Азия – „новият стар“ голям пазар за Русия, към който се насочват все повече количества природен газ. Мнозина анализатори допускат, че това е червената лампа, която зависимата от руски доставки на синьо гориво и петрол Европа не е видяла, за да предвиди по-рано подготовката за нахлуването в Украйна.

По-притеснителен за западния свят би трябвало да бъде процесът по дедоларизация – тоест, заобикалянето на долара като водеща валута за международната търговия, особено за природен газ и петрол, коментира професор Робърт Пърсън, тъй като и Китай има своя система – CBIBPS или „Китайска система за трансгранични междубанкови плащания“. Тя се разработва от 2015 година и за разлика от руския еквивалент на SWIFT, има амбицията да бъде реална конкуренция на базираната в Брюксел компания, допълва БНР.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

И Google поряза руските държавни медии

И Google поряза руските държавни медии След удара, който понесоха руските държавни медии от Facebook и корпорацията Google реши да спре монетизацията им, предаде Ройтерс. Според съобщението него компанията заявява, че временно забранява на руските държавни медии да рекламират услугите си. Източник fakti.bg. Уведомете за фалшива новина