Работодатели искат спешни мерки за бизнеса заради войната в Украйна

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Работодатели искат спешни мерки за бизнеса заради войната в Украйна

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодателите и обсъдиха последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България, посочват от министерството на икономиката и индустрията. Представителите на българския бизнес са изразили притеснения, че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни.

По време на срещата са били обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни. Българските фирми са поискали подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна. Работодателите са заявили, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани, съобщават от министерството.

Те са изразили желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията. Вицепремиерът Нинова е информирала работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми.

Търговският представител в Букурещ е командирован на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани. Работодателите са настояли за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямо от финансови инструменти в плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова е изразила пълна подкрепа за това.

„Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза Нинова на срещата.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ким Кардашиян поиска бърз развод

Ким Кардашиян поиска бърз развод Ким Кардашиян помоли съда да пренебрегне опитите на съпруга ѝ Кание (Йе) да забави развода им и поиска да сложи край на брака им възможно най-скоро, съобщи Асошиейтед прес. Риалити звездата внесе във Върховния съд на Лос Анджелис документи, в които посочва, че Кание Уест, […]