Ненчев: Намеса на НАТО може да предизвика непредвидими последици

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ненчев: Намеса на НАТО може да предизвика непредвидими последици

„За голямо съжаление през последните седмици останах с впечатление, че нямаме ясна и категорична позиция. Това е обезпокоително за една държава член на НАТО и ЕС. От няколко дни вече има официална позиция на МС и НС“, заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му се е пропукало мнозинството, което подкрепя кабинета.

„Трябва да бъде взето окончателно решение в близките дни. Обезпокоен съм от липсата на политическа воля и единство на българската нация в този труден момент. Ще има много проблеми и предизвикателства пред министър-председателя“, уточни Ненчев.

И посочи, че най-вероятно в следващите няколко часа от България ще бъде поискано тук да бъде ситуирани техника и съюзнически войски.

„Едно такова решение трябва да се вземе на ниво МС и НС. БСП не би подкрепила една такава инициатива и ще изпадне в изолация“, прогнозира Ненчев.

Гостът в студиото изтъкна, че в случая не се говори за чужди войски, а за съюзнически – за тези на НАТО.

„Ние сме НАТО. Франция, Германия, цяла Европа почти е НАТО. САЩ са НАТО. Ако ние продължаваме с този тип политика, твърде вероятно е да си навлечем много неприятности. Подписали сме договор за членство в НАТО и той има ясни правила и задължения“, категоричен бе той.

„Много е опасно. Всяко едно участие от страна на НАТО би предизвикало глобален конфликт с непредвидими последствия. НАТО продължава да разчита на дипломацията и здравия разум. НАТО потвърди за пореден път, че не е нападателен съюз, а отбранителен“, уточни Ненчев.

Бившият министър на отбраната обърна внимание и на това, че трябва да бъдем подготвени за всякакви възможни сценарии за нашата сигурност.

Ненчев коментира и темата за евентуална бежанска вълна към България.

„Много хора изразиха желание да приемат бежанци. България трудно би могла да приеме повече от 80 000 бежанци. България трябва да има план за тези хора – къде биха могли да бъдат насочени, как да бъдат обезпечени. Трябва да бъдат взети и превантивни мерки по отношение на „златните паспорти“. Тези хора са в безизходица, те бягат от военни действия. Там се извършва геноцид в момента“, каза събеседникът.

И добави, че няма нито една причина, с която Украйна и правителството ѝ да са предизвикали случвалото се.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Спортът по телевизията днес (26 февруари)

Спортът по телевизията днес (26 февруари) Спортът по телевизията днес, 26 февруари: 10.15 Ски-алпийски дисциплини: Световна купа в Гармиш – Партенкирхен, слалом, първи манш, мъже Евроспорт 1, БНТ 3 11.30 Ски-алпийски дисциплини: Световна купа в Кран Монтана, спускане, жени Евроспорт 1 12.30 Берое – Ботев (Пд) Диема спорт 12.50 Колоездене: […]