Войната вече се отразява върху българската икономика

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Войната вече се отразява върху българската икономика

Войната вече се отразява върху българската икономика. Предприятията, които изнасят и за Русия, и за Украйна не знаят нито какво ще се случва с доставките им, нито дали ще си получат парите.

Около 20 процента от продукцията на едно от предприятията се насочва към Русия, Украйна и Беларус.

„Имаме блокирани камиони на границата между Румъния и Украйна и в момента изчакваме някакво политическо решение да бъдат освободени камионите и да бъдат върнати в България. Очаквам плащане в днешния ден. На този етап имам потвърждение от руските контрагенти, че ще стане, но какво ще се случи в близките няколко дни – нямаме информация“, заяви прокуристът Росен Димитров пред БТВ.

Бизнес партньорите от Украйна не знаят дали въобще ще продължат да работят, за да използват акумулаторните батерии, които са поръчани и изработени.

„Контрагентите в Украйна са в Харков. В момента нямат никаква информация какво се случва. В бомбоубежище са и контакт ще имаме минимум след 2-3 дни“, допълни Росен Димитров.

На фона на всичко това в завода са притеснени и от ефекта, който кризата ще има върху цените на природния газ, използван в производството. През последните дни стойностите на синьото гориво на нидерландската борса от която зависят цените у нас, се повишиха с около 70%. Днес се поуспокоиха, но е под въпрос дали заявеното от „Булгаргаз“ поевтиняване за началото на март ще се случи.

„Въпреки понижението, днес вероятно цената на природния газ за България ще се повиши от март месец. Ако се стигне до разрастване на конфликта и физическо прекъсване на доставките, военни действия и компрометиране на транзитната инфраструктура, то тогава ще видим ръст на цените какъвто дори и не сме сънували“, коментира енергийният експерт Мартин Владимиров.

Съветът на експертите е правителството още днес да изготви план Б и да сключим общо споразумение с Гърция, Турция и Румъния за алтернативни доставки на газ. Те обаче са ограничени и е много важно кой пръв ще се добере до тях.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Зеленски: Не вярвайте на фейкове, тук съм (ВИДЕО)

Зеленски: Не вярвайте на фейкове, тук съм (ВИДЕО) „Не вярвайте на фейкове, аз съм тук!“ – това е основният акцент в краткото видео обръщение в социалните мрежи, което отправи украинският президент Володимир Зеленски тази сутрин. На кадрите той е в униформа, а около него се чуват сирени. Гласът на Зеленски […]