Адв. Методи Лалов сезира прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и служители на СОС

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Адв. Методи Лалов сезира прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и служители на СОС

Общинският съветник в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов подаде сигнал до прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и/или служители на администрацията на СОС. Причината е тяхното бездействие относно Доклада за преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“, намиращ се в центъра на българската столица и известен още като Монумент на окупационната Червена армия.

Ето и сигнала на адв. Лалов, който той публикува на своята Фейсбук страница.

ДО
СОФИЙСКАТА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
от
Методи Орлинов Лалов
общински съветник в Столичния общински съвет

Относно: длъжностни престъпления, извършени от общински съветници и/или служители в администрацията на Столичния общински съвет във връзка с Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 г. за Преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“ от поземлен имот с идентификатор 68134.106.136, представляващ урегулиран поземлен имот (УПИ) I-136 „за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ („Княжеска градина“)

Правно основание: чл. 205, ал. 1, вр. чл. 209, вр. чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

На 26.03.2020 г. група общински съветници, сред които и аз, внесохме в СОС Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 г. за Преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“ от поземлен имот с идентификатор 68134.106.136, представляващ урегулиран поземлен имот (УПИ) I-136 „за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ („Княжеска градина“). До настоящият момент, близо 2 (две) години, обаче същият не е разгледан нито от комисиите на СОС, нито от самия Общински съвет, въпреки изискването на чл. 76, ал. 2, т. 4 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС). Повече от 10 (десет) месеца председателите на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие (водеща по доклада) и на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, към които е насочен докладът от председателя на СОС, не бяха извършили никакви действия за разглеждане на доклада, след което и единствено в резултат на системното настояване от моя страна за разглеждане на доклада, се твърди, че са изпратени писма до други институции за изразяване на становище. За този фактически отказ да бъде разгледан доклад на избрани от гражданите на СО общински съветници съм алармирал десетки пъти ръководството на СОС – както с имейли като председател на групата на „Демократична България“ в СОС и участник в Председателския съвет на СОС, така и устно в заседанията на СОС.

Описаната фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), тъй като въз основа на нея може да се направи основателно предположение за извършени престъпления от общ характер от общински съветници и/или служители в администрацията на СОС, състоящо се в нарушение и неизпълнение на служебни задължения с цел да бъде причинена вреда на общинските съветници, вносители на Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 г., поради неизпълнение на политически ангажименти, изразени в декларацията при встъпване в длъжност в СОС за мандат 2019-2023 г., в която изрично е посочено, че ще работим за „Княжеска градина без Паметник на Съветската армия. Ще върнем достойнството на една от знаковите градини на столицата.“ От това деяние не само могат, но реално са настъпили немаловажни вредни последици от политически, репутационен и изборен характер.

С оглед на гореизложеното и в изпълнение на обществения ми дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК, Ви съобщавам за евентуално извършените длъжностни престъпления и правя искане да бъде образувано досъдебно производство. В тази връзка призовавам прокуратурата да:

• Не подхожда формалистично към този случай с висока обществена значимост.

• Изпълни правомощията си по НПК и да образува досъдебно производство, в което със средствата на НПК да изясни обективната истина.

• Не оставя български гражданин и техните представители в СОС без дължимата им се по закон защита и на своеволията на група общински съветници от мнозинството в СОС – ГЕРБ-СДС, подкрепени и от общински съветници от БСП.

• Не позволява въпросите, касаещи достойнството на столичани и градската среда да бъдат „решавани“ чрез процедурни хватки, изразяващи се дори в извършване на престъпления.

• Не препятства възможността евентуалните извършители на престъпления да бъдат санкционирани в рамките на закона.

• Не създава убеждение у евентуалните извършители на престъпления, че могат да продължат да извършват безнаказано противоправни деяния.

Моля за изясняване на обективната истина да проведете обективно, всестранно и пълно разследване. В рамките на същото следва първоначално в качеството на свидетели да разпитате бившия председател на СОС Елен Герджиков, настоящият председател на СОС Георги Георгиев, председателката на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева-Одуен, бившата председателка на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Силвия Христова, мен в качеството ми на съвносител на процесния доклад и като лице, което многократно и най-активно от общинските съветници е извършвало действия, целящи процесният доклад да бъде разгледан в комисиите на СОС и Общинския съвет, както и отговорните за администрирането му лица от администрацията на СОС.

С уважение, подписано с КЕП
(Методи Лалов – общински съветник в СОС)

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

150 хеликоптера и сухопътни войски чакат заповед край границата на Украйна с Беларус

150 хеликоптера и сухопътни войски чакат заповед край границата на Украйна с Беларус Около 150 транспортни хеликоптера и сухопътни войски са разположени на около 32 км от границата с Украйна в Беларус, предаде UNIAN. Това съобщава Reuters, позовавайки се на сателитни снимки от Maxar. Около 90 хеликоптера се намират близо […]