Стефан Янев: Няма пряка заплаха към територията на България

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Стефан Янев: Няма пряка заплаха към територията на България

Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно. Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата „война“. Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията. Това заяви в „Панорама“ министърът на отбраната Стефан Янев.

В качеството си на министър имам отговорност към българските граждани да бъдат информирани и да не бъдат плашени. Тази война в Украйна не носи пряка заплаха към територията на България в момента. Независимо от това ние си подготвяме нашите планове за реакция и за създаване на сдържащ потенциал по целия източен фланг на НАТО. Всичко се прави с цел и умисъл, коментира военният министър.

Правилният въпрос е как България може да защити националните си интереси. Системата за международните отношения не работи, дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия, допълни Янев.

Когато говорим за нашите национални интереси, трябва да имаме предвид какво се случва на международната сцена. Не съм съгласен, че има малки и големи на световната сцена, има можещи и неможеши, каза още Стефан Янев.

Ние използваме инструментариума на НАТО, част сме от едно семейство. Нашата позиция до голяма степен е копирана от други страни, по отношение на изграждане на този потенциал, базирайки се на собствените си сили, коментира министърът.

Той каза, че българската армия има 6 сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи.

Допълни, че в България помага с хуманитарна помощ на Украйна.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Без достъп! Чехия и Полша затварят въздушните си пространства за руски авиокомпании

Без достъп! Чехия и Полша затварят въздушните си пространства за руски авиокомпании Чехия и Полша обявиха, че ще затворят въздушното си пространство за полети от руски авиокомпании. Забраната влиза в сила още от полунощ. Вчера сходно решение взе Великобритания, забранявайки на компанията „Аерофлот“ да осъществява полети над Острова. В отговор […]