Путин обяви готовност за преговори с Киев, призова украинската армия да свали правителството си

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Путин обяви готовност за преговори с Киев, призова украинската армия да свали правителството си

Кремъл обяви днес готовност за преговори с Украйна по предложението за военен неутралитет на страната, а малко след това президентът Владимир Путин призова украинската армия да свали правителството си.

След като тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски изрази готовност да обсъди с Москва неутрален статут на своята страна, като същевременно поиска гаранции за нейната сигурност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът на Русия Владимир Путин е готов да изпрати в Минск делегация за преговори с Украйна. Новината от Кремъл дойде след телефонен разговор на Владимир Путин с китайския лидер Си Цзинпи

Дмитрий Песков уточни, че в руската делегация ще бъдат включени представители на министерствата на отбраната и на външните работи, както и на президентската администрация. Той припомни позицията на президента Путин, че целта на операцията е “демилитаризацията” и “денацификацията” на Украйна. Според Песков това е неотменна част от неутралния статут.

Малко по-късно обаче Песков каза, че украинската страна е предложила среща във Варшава, взела е пауза и е започнала да разполага системи за залпов огън в жилищните квартали на градовете, включително столицата Киев.

Междувременно на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация президентът Владимир Путин се обърна задочно към украинските военни, като ги призова да вземат властта в своите ръце:

„Не позволявайте на неонацистите и бандеровците да използват вашите жени, вашите деца и старци като жив щит, вземете властта в ръцете. Изглежда, че с вас ще ни е по-лесно да се договорим, отколкото с тази шайка наркомани и неонацисти, които са заседнали в Киев и са взели за заложник целия украински народ“, каза руският президент Путин.

Преди това той е разговарял по телефона с китайския лидер Си Цзинпин и подробно го е информира за решението си да признае т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република и да започне специална операция в защита на мирното население от геноцид.

Председателят Си е подчертал, че се отнася с уважение към действията на Русия в настоящата кризисна ситуация и в същото време е добавил, че Пекин подкрепя суверенитета и териториалната цялост на всички държави и спазването на Устава на ООН.

Си е подчертал, че трябва да се откажем от манталитета на Студената война и да уважаваме законните опасения на страните в сферата на сигурността.

По думите му в Европа трябва да бъде създаден ефективен и устойчив механизъм за сигурност.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ето най-важните новини във ФАКТИ на 25 февруари

Ето най-важните новини във ФАКТИ на 25 февруари Депутатите приеха Бюджет 2022 Народното събрание прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2022 г., след поредица от удължени заседания, от които едно среднощно. На извънредно заседание във вторник депутатите одобриха бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното […]