Руски емигрант в България: „Това ми напомня на 22 юни 1941 година. Подло е.“

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Руски емигрант в България: „Това ми напомня на 22 юни 1941 година. Подло е.“

„Путин е загубил всякаква връзка с реалността, лудостта му заплашва мира в целия свят“, казва бившият руски депутат Генадий Гудков, който живее в България. ДВ разговаря и с други руски емигранти за войната в Украйна.

„Това ми напомня на 22 юни 1941 година, когато нападнаха страната ни без обявяване на война. Това е подло“. Така Михаил Дудкин коментира пред Дойче Веле нападението на Русия над Украйна. Той е бивш офицер от армията на СССР и Русия и сега живее в Правец. Положил е военна клетва в Нежин, Украйна, но след разпада на СССР е дослужил в Русия. Дудкин все още има приятели и познати в Украйна. Според него Киев не е трябвало да забранява руския език, това е било грешка. „Но това, което се случва сега, го прави не Русия, а Путин и неговата хунта. Това е ужасно“, казва Дудкин.

Преди броени дни в София бе учредено обществено движение „За свободна Русия“, в която се обединиха опозиционно настроени руснаци и граждани на бившите съветски републики, живеещи в България. Във Фейсбук групата на движението той призовава всички европейски страни и членове на НАТО да окажат подкрепа на Украйна. „Смятайте това за отказ от гражданство на Руската федерация“, коментира в тази връзка Михаил Дудкин.

Украинци и руснаци протестират заедно

Живеещите в България руснаци се уговарят да участват заедно с украинците в протестите пред посолството на Русия в София и пред консулствата във Варна и Бургас. Именно на тези места живеят по-голяма част от руските и украински имигранти в България.

Михаил Ежов от същата Фейсбук група се обръща през социалната мрежа към „дълбоко неуважавания от мен президент на Руската федерация Путин“. „Случи се така, че аз съм потомък на донски казаци и псковски партизани. Имам роднини както в Украйна, така и в Русия“, разказва той и пита риторично какъв избор трябва да направи и на чия страна да застане. „Чия страна трябва да подкрепям? Псковските десантчици или украинските казаци? За мен и двете са еднакво скъпи. И защо ме изправи пред такъв чудовищен избор? Аз и още милиони като мен. Това дори не е гражданска война. Това е семейна война. Това е война с една и съща кръв. Това е война с моето семейство, приятели и близки“, пише Ежов.

„Във всеки случай като наборник на Руската федерация отказвам да участвам в това клане. Смятам, че заповедите Ви, както и всички последващи заповеди на военното ръководство, свързани с нахлуването в Украйна, са престъпни. Можете да ме смятате за дезертьор, предател или каквото и да било друго. Но моята кръв и кръвта на моите роднини и близки са ми много по-скъпи от вашите политически амбици“, пише Ежов.

„Путин е полудял и заплашва мира в целия свят“

„Днес говорих със свои познати в Киев. Те са се събудили тази сутрин от шума на взривовете, от нанасянето на удари по военна инфраструктура и летищата и това, разбира се, е било страшно“, разказа пред Дойче Веле бившият дългогодишен депутат от Държавната дума Генадий Гудков.

„Путин е загубил всякаква връзка с реалността, той просто е полудял и лудостта му заплашва мира в целия свят. Днес цялата власт в Русия принадлежи на службите. Това, че започнаха война срещу братска република, срещу братска държава, това е военно престъпление. Много се надявам, че Украйна ще има сила и мъжество. Надявам се също, че Западът ще помогне, за да не победи Русия в тази война. Смятам, че целият свят трябва да помогне на Украйна и да се вземат решителни мерки срещу режима на Путин. Той е невменяем. Мисля, че психиката на Путин се намира в особено състояние и той е извънредно опасен“, казва още Гудков.

Защо Путин нападна Украйна

Според бившия руски депутат Путин има три мотива за нападението над Украйна. Първия е, че се бои от свободата и демокрацията, която украинците строят. Бои се, че тя ще доведе до подобряване на живота в Украйна и това ще бъде силен удар по неговият модел на корупционна власт. Вторият мотив според Гудков е, че Путин се чувства оскърбен и унижен от Украйна, след като през 2014 година там имаше демократична революция. „Преди това той искаше да привлече Украйна в състава на новата Руска империя. Когато Украйна избра Европа, за Путин това беше лична трагедия, защото той разчиташе да влезе в историята с новата руска империя. Без Украйна не е възможно да се построи нова държава от типа на СССР“, смята Гудков, който е завършил школата на КГБ. „Третият мотив е влошаващата се ситуация в Русия – падането на рейтинга, недоверието към властта. За да удържи властта, на Путин освен репресиите му трябват и някакви успехи. Тоест, задачата с укрепването на властта му се решава на бойното поле в Украйна“, добавя Гудков, около когото се сформира нещо като руска опозиция в изгнание в България.

„Всичко ще свърши, когато Путин вече не е в Кремъл. Докато той управлява, от него ще произтича заплаха, не само за Украйна, не само за Казахстан, но и за всички страни в Европа и всички страни по света“ – така Генадий Гудков отговаря на въпроса как и кога ще свърши войната.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Слави Трифонов посвети песен на войната в Украйна (ВИДЕО)

Слави Трифонов посвети песен на войната в Украйна (ВИДЕО) Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов пусна песен за Украйна. Това той направи чрез пост в личния си фейсбук профил. В клипа са използвани сцени от случващото се с украинския народ, както и военните удари, които Русия му нанася […]