При двойните и тройни сметки, в най-бедната държава в ЕС се начислява най-високата лихва за забавени плащания?!

System Administrator
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

При двойните и тройни сметки, в най-бедната държава в ЕС се начислява най-високата лихва за забавени плащания?!

Адв. Петър Славов, юрист, част от „групата за натиск’ и народен представител в 43-тото Народно събрание:

„При двойните и тройни сметки за отопление на домакинствата и в пъти по-високите сметки за електричество за бизнеса, все повече домакинства и малки предприятия са принудени да бавят плащанията към доставчиците на комунални услуги.

В резултат и пред мълчаливия поглед на държавата (която отказва да промени уредбата на т.нар. „наказателна лихва за забава“) им се начислява най-високата лихва за забавени плащания в целия ЕС от над 10%! Докато комуналните доставчици от своя страна, ползват евтино рефинансиране в рамките на 1-2% лихва.

Ето защо, с колегите от 43-то НС – проф. Вили Лилков, доц. Методи Андреев, д-р Иван Кирилов и Борис Станимиров изпратихме до председателя на 47-то НС и ръководствата на всички парламентарни групи законопроект, с който се преурежда начинът на определяна на лихвата за забавени плащания (т.нар. „наказателна лихва за забава“), който ред се определя от държавата и според който и понастоящем страната ни е с най-високата наказателна лихва за забава в целия ЕС.

Вярваме, че предложената диференциация между физически и юридически лица и въвеждането на таван в ЗЗД е в интерес на българските граждани и бизнес и ще ги подпомогне в настоящата трудна ситуация на икономически ограничения и проблеми заради пандемията и високите цени на енергоносителите.

Приложихме сравнителна таблица на уредбата в Европейския съюз, от която личи, че в най-бедната държава се начислява най-високата лихва за забавени плащания?!

Изразихме и надежда, че законопроектът ще бъде припознат и внесен от (някой???) народни представители в 47-то НС, още повече, че бе приет на първо гласуване в 43-тия Парламент и част от народните представители, подкрепили го тогава, присъстват и в тази легислатура“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D160299686346385%26id%3D100070990646600&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“698″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Хиновски: Рискът от спиране на газовите доставки за България е нулев

Хиновски: Рискът от спиране на газовите доставки за България е нулев Няма риск от спиране на газовите доставки за България. Това смята енергийният експерт Иван Хиновски. Според него „Газпром” не може да си позволи подобни загуби. „Ние получаваме газ по съвсем различно трасе от това, което е с риск за […]