Променят ключов закон у нас

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Променят ключов закон у нас

След анализи предстои изготвянето на изцяло нов Закон за устройство на територията в настоящия мандат, каза в Ямбол председателят на парламентарната Комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление Настимир Ананиев. В коалиционното споразумение са заложени и бързи промени по належащи точки в закона. За целта започват приемни във всички областни градове, на които гражданите да поставят конкретни законови казуси и да посочат пропуски, обясни Ананиев след първата такава среща в Ямбол.

По думите му, в комисията има подадени сигнали за „местни феодални модели“ – кметът, главният архитект и председателят на Общинския съвет работят в синхрон и не спазват законодателството. Друг пример, според депутата, е незаконно строителство, за което общинското ръководство е наясно, но не предприема абсолютно никакви действия. Подобни сигнали са подадени от Сливен и Пазарджик. Архитект от Ямбол е сигнализирал, че по действащата Наредба 4 изискванията за високи и ниски сгради са еднакви. Визията на предстоящите законови промени цели облекчаване на бизнеса и премахване на бюрокрацията, отбеляза председателят на парламентарната комисия.

Ананиев добави, че трябва да се върви с конкретни и малки стъпки към децентрализация. В момента има много общини в страната с население, което само фигурира по адресна регистрация, а на практика хората живеят другаде. Броят на жителите е ключов фактор за кандидатстване за европейски средства. Подобряването на живота на хората – като качество, е възможно само с една добре обмислена регионална политика, коментира депутатът.

Той допълни, че окончателните данни от преброяването на населението в страната ще дооформят картината. Може да бъде въведено ново райониране, с обединяване на общини или области, но това ще се случи след изготвянето на подробни анализи, заяви Настимир Ананиев.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Андрей Аршавин стана заместник-генерален директор в Зенит

Андрей Аршавин стана заместник-генерален директор в Зенит Бившият руски национал и един от разпознаваемите футболисти от тази страна в Европа Андрей Аршавин беше назначен за заместник-генерален директор в родния си клуб Зенит (Санкт Петербург), съобщи прекият му началник и актуален генерален директор на клуба Александър Медведев. До момента Аршавин заемаше […]