Пекин е против въведените от Вашингтон санкции срещу Техеран

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Пекин е против въведените от Вашингтон санкции срещу Техеран

Китайският външен министър Ван И потвърди на среща с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, че Пекин е против обявените от Вашингтон едностранни санкции срещу Техеран. Резюме на разговорите на срещата между двамата първи дипломати, състояла се вчера в китайския град Уси, беше публикувано днес на сайта на китайското външно министерство.

Очаква се по време на посещението си Абдолахиан да обяви началото на 25-годишно споразумение за сътрудничество между Ислямска република Иран и Китайската народна република.

Ван подчерта, че САЩ носят основната отговорност за трудностите с Иран, след като напуснаха едностранно сключеното през 2015 г. споразумение между големите сили и Техеран. Според условията на тази сделка Иран трябваше да ограничи дейността си по обогатяване на уран, което да затрудни създаването на ядрени оръжия.

Китайският външен министър добави, че Пекин подкрепя подновяване на преговорите за ядрено споразумение. Той обаче подчерта, че Китай се противопоставя на незаконни едностранни санкции срещу Иран, на политическа манипулация чрез различни теми, включително човешките права, както и на намеса във вътрешните работи на Иран и на други страни от региона.

След изтеглянето си от споразумението през 2018 г. САЩ наложиха отново санкции, които навредиха сериозно на иранската икономика. Според Вашингтон условията на споразумението не са достатъчни за ограничаване на иранските ядрена и ракетна програми и влиянието на страната в региона. Година по-късно Иран започна постепенно да се отказва от спазване на споразумението.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *