Илхан Кючюк: Не мога да проумея каква е ролята на парламента при избора на главен прокурор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Илхан Кючюк: Не мога да проумея каква е ролята на парламента при избора на главен прокурор

Не мога да разбера каква е ролята на българския парламент при избора или смяната на главния прокурор. В България и навсякъде в цивилизования свят има разделение на властите. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ евродепутатът Илхан Кючюк по повод днешната обща декларация на партиите от управляващата коалиция в парламента, с която поискаха главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Той поясни, че ДПС работи по конституционни промени, с които прокуратурата да бъде реформирана. Работата е в ход, работим с експерти, за да е предложението не само правно аргументирано, но и обществено приемливо. По думите му позицията на Консултативния съвет за национална сигурност за Северна Македония затвърждава обществения консенсус между политическите сили у нас. Виждам възможност българското правителство да бъде много по-активно в преговорите. Досега ни пречеше недобрата политическа обстановка, заяви Кючюк.

Евродепутатът отбеляза, че поставянето на срокове е амбициозно, но крие рискове. При един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за решаването на проблема, а ще доведе до неговото задълбочаване. Избягването на конкретни срокове е по-далновидната позиция, посочи той, цитиран от novini.bg.

Според него при преговорите между България и Северна Македония и ключови са два разговора – за историята и за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той коментира, че разговорът за историята е наситен с голяма доза емоция, а изводът от другия разговор – за перспективата, трябва да е, че страната ни има полза от евроинтеграцията на Западните Балкани.
Трябва да бъдат намерени перспективи и двете страни да вървят към членство на Северна Македония в Европейския съюз. Към днешна дата трябва да се възстанови доверието. Големият въпрос е как българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. България трябва да поиска европейски гаранции, че правата на българските граждани ще бъдат защитени. Разговорът за историята е малко по-трудно да бъде обяснен в Брюксел, но разговорът за живите българи може да бъде обяснен и разбран в Брюксел много по-лесно, каза още Илхан Кючюк.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *