Кирил Илиев за позицията ни спрямо РСМ: Няма отстъпление (ВИДЕО)

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Кирил Илиев за позицията ни спрямо РСМ: Няма отстъпление (ВИДЕО)

Политиката спрямо Северна Македония вече е надградена т.к. много силно е застъпена темата за правата на българите, които живеят там. Каквото и да си говорим, най-важното са хората и техните права. Не съм изненадан от решението на КСНС, още повече, че бе взето с пълен консенсус. Опозицията може да се възползва, но аз не смятам, че има отстъпление от позициите ни. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът Кирил Илиев.

„Темата за самоопределението и правото на един човек да се самоопредели е свещено право. Това, че Гоце Делчев се е самоопределил като българин не съм го измислил аз или някой друг историк, написал го е сам Гоце Делчев, както и останалите дейци на Вътрешната македоно-одринска организация. Темата за миналото касае и темата за бъдещето. Има проблемни аспекти в изучаването на историята в РСМ, т.к. през средното образование се стигматизират българите в Македония, цялото образование така е конструирано, че да представи българина като враг, като кръволак на Македония, като фашист, окупатор, татар. Тези аспекти трябва да бъдат редактирани спрямо историческите извори от съответния период. Такава трябваше да бъде и задачата на комисията, която се създаде и трябваше да работи по документите“, каза той.

„Мисля, че със сегашното правителство на РСМ има оптимистични нотки, които идват от страна на РСМ. Беше освободен Никола Димитров – човек с твърди позиции спрямо България, той беше генератор на антибългарската пропаганда на територията на РСМ и извън нея. Оттук нататък можем да търсим мостове, които да ни сближават. Не отричам, че икономиката, културата, инфраструктурата, бизнеса, е добър старт, но лично за мен най-важните неща са спазването на човешките права на българите в Македония, изясняване на историческите проблеми, намаляване езика на омразата“, заяви историкът.

Целия разговор с Кирил Илиев гледайте във видеото:

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Издънка след издънка! От офиса на Джонсън се извиниха на кралицата за партито преди погребението на принц Филип

Издънка след издънка! От офиса на Джонсън се извиниха на кралицата за партито преди погребението на принц Филип Екипът на британския министър-председател Борис Джонсън се извини на кралица Елизабет II, след като стана ясно, че в навечерието на погребението на съпруга ѝ принц Филип служителите са били на парти до […]

Може да ви хареса