ДАНС също не успя да открие подписаната от ГЕРБ пътна карта с „Газпром“

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
ДАНС също не успя да открие подписаната от ГЕРБ пътна карта с „Газпром“

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също не е успяла да открие пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която правителството на Бойко Борисов подписа с „Газпром“ през 2017 г. Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол, след като енергийния министър Александър Николов отговори на въпрос от депутата Мартин Димитров („Демократична България“).

Припомняме, че на 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че тогавашният министър Теменужка Петкова и президентът „Газпром“ Алексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода „Турски поток“ до България.

Около година по-късно – през есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб „Балкан“, част от който бе и проектът за продължението на „Турски поток“ през България, припомня actualno.com.

За изчезването на документа се разбра през юни миналата година. Самата Петкова обяви, че не знае къде е документът, но че не си го е занесла вкъщи. Освен това посочва, че става дума за работен документ, без дата и печати и съответно няма елементи на договор и правна стойност.

Днес ресорният министър съобщи, че ДАНС и МВР също са се включили в търсенето, но пътната карта не е открита в секретната каса в министерството, нито в останалите намесени ведомства. Затова той още през декември е поискал копие от „Газпром“. До момента отговор от компанията обаче няма.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цацаров: Отнеха достъпа ми до класифицирана информация след натиск на Петков и Рашков

Цацаров: Отнеха достъпа ми до класифицирана информация след натиск на Петков и Рашков Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров излезе с официална позиция относно отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него до това се е стигнало след „продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и […]