Мярката 60/40 ще бъде продължена при приемането на бюджета

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Мярката 60/40 ще бъде продължена при приемането на бюджета

Действието на мярката 60/40 ще бъде удължено при приемането на държавния бюджет за 2022 година. Това заяви социалният министър Георги Гьоков по време на днешния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос от бившия министър Деница Сачева, която поиска детайли за мярката, въведена от ГЕРБ.

По думите на министъра от мярката 60/40 ще се изплащат до края на февруари 2022 г., като за януари и февруари по мярката 60/40 ще се запази заетостта на над 75 хиляди работници.

Той посочи, че съгласно промяна в мярката, която влезе в сила от 1 юни миналата година фирмите, чиито приходи от продажби са намалели с 40% получават подкрепа от държавата в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и от дължимите от работодателите осигурителните вноски. Компаниите, чиито обороти са намалели с 30%, могат да получат средства в размер на 50 на сто от осигурителния доход и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя.

През периода 1 юли – 31 декември 2021 г. са запазени 150 926 работни места, като изразходваните средства са 324,7 млн. лв. Изчисленията показват, че за периода са изплатени с около 55% по-малко средства, а намалението в броя на запазените работни места е с 27%. Той подчерта, че въведената промяна в мярката подобрява нейната ефикасността.

„Промените са обусловени от облекчаването на противоепидемичните мерки, от възстановяването на икономическата активност на фирмите и намаляване на дела на предприятията, които са с по-ниски приходи спрямо предходния месец съгласно бизнес изследванията на Националния статистически институт. Едновременно с това бе отчетен ръст на заетостта на тримесечна база през второто и третото тримесечие на 2021 г. и спад на регистрираната безработица на месечна база от февруари 2021 г. и на годишна база от месец март 2021 г.“, каза министър Гьоков.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Посочиха ползите от алкохола за възрастни

Посочиха ползите от алкохола за възрастни Служители на австралийския университет Монаш (Мелбърн) стигнаха до заключението, че чаша бира или вино на ден може да предпази от сърдечно-съдови заболявания. Учените са наблюдавали 18 хиляди души на 70 и повече години в Съединените щати и Австралия. Изследователите открили, че пиенето на пет […]