Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон

Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта Омикрон. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на имунния отговор. Това заяви в „Денят започва“ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница „Свети Иван Рилски“.

Това е добре за хората, които са преболедували или са ваксинирани срещу коронавируса, допълни проф. Кюркчиев.

По думите му трудно може да се каже какво ще е влиянието на Омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми.

Проф. Кюркчиев призова да не се сравняват имунитетите от това дали си ваксиниран или си преболедувал коронавируса.

Той призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

Каза, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило. Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка, каза проф. Кюркчиев.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Огнян Кунчев обясни кога се очаква пикът на петата COVID вълна

Огнян Кунчев обясни кога се очаква пикът на петата COVID вълна „Според математическите модели, които показват какво би се случило, на 19 януари бихме имали 20 000 заразени с COVID-19. Пикът ще бъде на 19 февруари. Моделът, който показва каква би могла да бъде ситуацията тогава пък показва над 100 […]