Проф. Кочева: Не можем да сме безучастни, когато присвояват историята ни

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Проф. Кочева: Не можем да сме безучастни, когато присвояват историята ни

България не може да стои безучастно, когато някой се опитва да присвои историята ни. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ проф. Ана Кочева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при Българската академия на науките (БАН). Според нея разговорът за Македония никога не е спирал, той продължава.
„Днешната ситуация в най-буквалния смисъл на думата „днешна“, за съжаление, е чисто вербална. По темата само се говори, все още нищо не се предприема за добро или за лошо, от различни кръгове на Северна Македония се чува, че Правителството на новия премиер ще даде зелена светлина за начало на преговорния процес. Аз обаче от премиера Петков не чух точно това. По-скоро чух, че добросъседството ни с Република Северна Македония трябва да е водещо, чух че то изисква много работа, но чух и също така, че България не може да стои безучастно, когато някой се опитва да присвои историята ни. Това беше конкретно по повод руския филм, който ни разтърси точно преди Бъдни вечер и Коледа, но смятам, че тази теза е абсолютно безусловно приложима и по отношение на Република Северна Македония“, заяви проф. Ана Кочева.
Тя подчерта, че България не може да си мълчи, когато се посяга на миналото ѝ. Проф. Ана Кочева допълни, че не иска да допуска, че новите ни управляващи ще подават разнопосочни и неясни сигнали, уточнявайки, че темата „Северна Македония – България“ е изключително деликатна.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нови мерки: Отрицателен PCR теста за идващите от "червена зона"

Нови мерки: Отрицателен PCR теста за идващите от „червена зона“ От днес влизат в сила новите по-строги ограничителни мерки, приети от здравните власти след потвърждаването на варианта „Омиктон“ на коронавируса у нас, съобщават от bTV. Основната промяна касае лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, които […]