Божанов: Удостоверителните услуги в администрацията могат да отпаднат

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Божанов: Удостоверителните услуги в администрацията могат да отпаднат

Удостоверителните услуги, които представляват около 70% от взаимодействията между администрацията и гражданите и бизнеса, могат да отпаднат и трябва да отпаднат. Това каза в студиото на „Лице в лице“ по бТВ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Става дума за целия документооборот по теми като семейно положение, при който различните ведомства, служби и институции могат по служебен път да получат дадена информация, но се налага гражданите от си издават документ в точка А, за да удостоверят даденото обстоятелство в точка Б.

По думите му и в момента има техническа възможност за олекотяване на процеса, необходими са единствено промени в наредби, вътрешни правила и някои законови текстове.

Според министъра електронните системи у нас страдат от неадаптирано към тях мислене и в резултат много често е или невъзможно да се използват дигиталните услуги, или това е толкова трудно, че гражданите се отказват. Като пример той даде необходимостта да се подават сканирани документи с подпис и печат и липсата на електронно връчване.

Божанов подчерта, че електронната администрация би пресякла корупцията „на гише“, но съдържа и свои предизвикателства – концентрацията на информация изисква добра защита, а има и риск от е-корупция сред администриращите новите масиви от данни и затова трябва да има гаранции, че никой няма да може да прави манипулации.

Една от сферите, в които има голям потенциал за промени, е здравеопазването. Според Божанов електронните пациентски досиета могат значително да повишат ефективността, като в момента е важно да се прецизира кой какъв достъп ще има до информацията в тях. Той анонсира и че в следващите няколко години ще се въведе нов вид лична карта, който ще „отключва“ и е-системи като здравния запис.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ким няма почивка! Северна Корея изпробва нова свръхзвукова ракета

Ким няма почивка! Северна Корея изпробва нова свръхзвукова ракета Северна Корея призна, че е извършила успешно изпитание на свръхзвукова ракета вчера. Това става точно три месеца, след като страната демонстрира новата оръжейна система за пръв път, предаде агенция Йонхап. Южнокорейските въоръжени сили заявиха, че Северна Корея е изстреляла предполагаема балистична […]