„Булгаргаз“: Няма политически интриги в увеличението на природния газ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
„Булгаргаз“: Няма политически интриги в увеличението на природния газ

Няма нито преднамереност, нито политически интриги в увеличението на цената на природния газ, заяви в „Още от деня“ по БНТ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Компанията ценообразува сългасно наредба 2, утвърдена от КЕВР за 2013 г. Там е ясно разписано как точно се ценообразува и кои компоненти точно влизат в цената.

„Съхранението и добивът се определят още през март месец от оператор и има план, който стриктно се следва до началото на отоплителния сезон. Добивът започва с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година“, обясни Николай Павлов.

„Булгаргаз“ е 100 процента държавно предприятие, чийто краен принципал е Българският енергиен холдинг, тоест, крайният собственик е Министерството на енергетиката, подчерта изпълнителният директор.

С мораториума се замразяват цените на топлинната енергия и топлофикациите ще закупуват газ на по-висока цена, а реално ще продават топлинната енергия, произведена от този газ, на много по-ниска цена.

„Ще се появи една ликвидна дупка, тоест, безпаричие“, обясни Павлов.

„Булгаргаз“ внася заявление 20 дни преди началото на доставката, тоест, на 10 декември е внесено заявление, в което са отразени количествата и цените, които са по договори. Има голямо нарастване на т.нар. „хъбов индекс“ за доставка, уточни Павлов.

Той потвърди, че има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ. То е получено в „Булгаргаз“ на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за подаване на информация. До него имат достъп и Министерският съвет, и БЕХ. Павлов заяви, че няма представа как информацията е изтекла в публичното пространство.

„В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме Булгаргаз за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора“, обясни Павлов

Азерският газ трябва да се доставя чрез гръцко-българския газопровод, който обаче не е завършен. Синьото гориво не може да преминава през турската връзка, защото доставчикът има задължения единствено към гръцката страна.

„Булгаргаз“ не отговаря за построяването на интерконектори, категоричен е изпълнителният директор.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Оралният секс като средство за изплащане на дълг не е престъпление, реши съдът

Оралният секс като средство за изплащане на дълг не е престъпление, реши съдът Конституционният съд отхвърли жалбата срещу присъдата на провинциалния съд на Палма де Майорка, която не счита за престъпление твърдението за орален секс като начин за изплащане на икономически дълг. КС не преценява дали искането на фелациo като […]