Руското МВнР за събитията в Казахстан: Вдъхновен отвън опит за подкопаване на сигурността

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Руското МВнР за събитията в Казахстан: Вдъхновен отвън опит за подкопаване на сигурността

Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там като външен опит за дестабилизиране на страната.

Първите подразделения на руските въздушно-десантни войски в състава на международния контингент на Организацията на договора за колективна сигурност вече пристигнаха в Казахстан, съобщи прессекретарят на организацията Владимир Зайнетдинов:

„В настоящия момент самолети на военно-транспортната авиация на въздушно-космическите войски на Русия прехвърлят на територията на Република Казахстан руската част от миротворческия контингент. Първите подразделения вече пристъпиха към изпълнение на поставените задачи“.

Зайнетдинов допълни, че международните сили ще останат в Казахстан за ограничен период от време, за да помогнат за стабилизирането и нормализирането на обстановката там. Освен руски войски в състава на миротворческия контингент участват подразделения от Армения, Беларус, Киргизия и Таджикистан.

Междувременно от руското министерство на външните работи окачествиха събитията в Казахстан като “вдъхновен отвън опит за насилствено подкопаване на сигурността и териториалната цялост на страната”.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов заяви в интервю за телевизия “Русия 24”, че към протестиращите са се присъединили организирани групи от добре обучени бойци от чужбина, включително от Афганистан. Косачов определи решението за изпращането на миротворческия контингент като своевременно и легитимно.

„Ситуацията се промени, защото протестиращите преминаха границата, която разделя мирния граждански протест от терористичната операция, която се провежда с цел завземане на властта“.

По последна информация продължават въоръжените сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в най-големия казахстански град Алмати.

В другите райони на страната обстановката се успокоява.

По данни на казахстанското министерство на вътрешните работи по време на безредиците са били убити 18 полицаи.

Местните медии съобщават, че някои от тях са били обезглавени. Ранените служители на реда са около 750.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност

53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност Към 7 септември миналата година населението на България е било 6 млн. 520 хиляди души, което означава намаление с около 844 000 в сравнение с предишното преброяване преди 10 години. Демографските проблеми са само част от обяснението за това намаление, […]