Ролята на Япония по отношение на нарастващия китайски натиск към Тайван ще е приоритет в преговорите „две плюс две“

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Ролята на Япония по отношение на нарастващия китайски натиск към Тайван ще е приоритет в преговорите „две плюс две“

Въпросът за ролята на Япония в сигурността в момент на нарастващо напрежение около Тайван вероятно ще заеме важно място на срещата в петък между министрите на външните работи и отбраната на Япония и САЩ.

Така наречените преговори „две плюс две“ ще се проведат ден след като Япония подписа пакт за сътрудничество в областта на отбраната с Австралия, загрижена за увеличената военна и икономическа мощ на Китай.

Напрежението около демократичното управлявания Тайван нарасна през последните две години, тъй като Китай засили военни и дипломатическия натиск над острова, с цел да го пречупи и той да признае, че е част от Китай.

„Очаква се министрите да говорят за сътрудничество в областта на сигурността в региона“, заяви служител на японското външно министерство.

Япония поддържа политика на „един Китай“ и се стреми да балансира отношенията си с Пекин и с дългогодишния си военен съюзник САЩ.

Китай е най-голямата експортна дестинация на Япония, с износ от 141 милиарда долара през 2020 г., според търговските данни на МВФ.

Все пак отношенията на Япония с Тайван процъфтяват през последните години на предимно неправителствена основа.

Бившият министър-председател на Шиндзо Абе заяви миналия месец, че Япония и САЩ не могат да останат безучастни, ако Китай някога предприеме военни действия срещу острова. Тези негови думи срещнаха негодувание от страна на Пекин.

Японските и американските въоръжение сили са изготвили проект на план за съвместна операция в случай на извънредна ситуация.

През октомври правителството на Япония сигнализира за по-настоятелна позиция по отношение на китайската враждебност спрямо Тайван, предолагайки, че ще бъдат обмислени различни варианти и ще има подготовка за различни сценарии.

Експертите обаче казаха, че скоро не се очаква значителна промяна в позицията на Япония по отношение на Тайван.

„Преговорите „две плюс две“ могат да бъдат възможност да се говори широко за това, което Япония може да е готова да направи, но това никога няма да бъде публично признато“, заяви Джефри Хорнунг, японски експерт по политиката за сигурност в Rand Corporation, отбелязвайки, че и двете страни може да искат да запазят така наречената стратегическа неяснота.

Даниел Ръсел, бивш висш дипломат на САЩ за Източна Азия, сега член на Asia Society, на свой ред каза, че Япония има много да обмисля своята позиция, когато става дума за участие в извънредна ситуация в Тайван.

„От една страна възпирането на китайската агресия и защитата срещу безмилостните нахлувания в контролирани от Япония води е висок приоритет, както и заставането до САЩ и показването на подкрепа за демокрацията на Тайван“, заяви още той.

„Компенсиращите фактори включват пацифистка вътрешна политика и правни ограничения и огромни икономически интереси в Китай“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мария Бакалова: Ако не бях актриса, щях да съм журналист

Мария Бакалова: Ако не бях актриса, щях да съм журналист Номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова, която получи световно признание за своя талант, пристигна у нас преди броени дни, специално, за да озари януарската корица на българското здравно издание – „Genica News“. Тя даде и ексклузивно видео интервю пред Атанас […]