Новата година се очаква да донесе нова доза несигурност в отношенията между Тайван и Китай

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Новата година се очаква да донесе нова доза несигурност в отношенията между Тайван и Китай

Двама китайски експерти призоваха Тайпе и Пекин да започнат да търсят възможности за сътрудничество и диалог, които да спомогнат за облекчаване на дългогодишното напрежение от двете страни на пролива.

Техният призив дойде след като тайванският президент в новогодишното си обръщение повтори, че и двете страни споделят отговорността, когато става дума за поддържане на мира и стабилността в региона, и призова Китай да се въздържа от военна принуда и да търси мирни средства за разрешаване на конфликтите.

В отговор от Китайската служба по въпросите на Тайван обвиниха Демократичната прогресивна партия (ДПП) в преследване на независимост за Тайван и в генериране на враждебност и омраза посредством изричане на лъжи с цел извличане на политически ползи.

Помолен за коментар, Чао Чун-шан, почетен професор в университета Тамканг, заяви, че Тайпе и Пекин ги очакват големи политически промени през 2022 г., което на свой ред ще доведе до допълнителна несигурност в отношенията между тях.

През новата година в Тайван ще се проведат местни избори, известни като „избори девет в едно“. В същото време в Китай Китайската комунистическа партия ще проведе своя 20-ти национален партиен конгрес.

Чао подчерта, че независимо от засилващата се политическа несигурност, двете страни трябва да се фокусират върху намаляване на напрежението, съсредоточавайки се върху неполитически въпроси, като например борбата с Covid-19 и сътрудничеството в икономическата и търговска сфера.

Споделяйки подобно виждане с Чао, Чанг Ву-уе, също професор в университета Тамканг, подчерта, че 2022 г. ще се навършват 30 години от провеждането на срещата в Хонконг между базираната в Китай Асоциация за отношенията през Тайванския проток и базираната в Тайван Фондация за обмен през ноември 1992 г. Именно тази среща роди така нареченият „консенсус от 1992 г.“, мълчаливо разбирателство, постигнато от тогавашното тайванско правителство и китайското такова, според което и двете страни признават, че има само „един Китай“ и всяка от тях е свободна да тълкува какво означава „Китай“.

Чанг каза, че тази година се отбелязва и 50-тата годишнина от подписването на Шанхайското комюнике между Пекин и Вашингтон, което проправи пътя за установяване на дипломатически отношения, както и 50-тата годишнина от нормализирането на дипломатическите отношения между Китай и Япония.

Всички тези избори и важни годишнини неминуемо ще засилят несигурността в отношенията през пролива, твърдят експертите.

Пекин зае твърда позиция за отношенията през пролива и прекъсна диалога с Тайван през 2016 г., когато президентът Цай Ин-уен встъпи в длъжност.

В основата на това стои нейният отказ да признае „консенсуса от 1992 г.“, за който ДПП твърди, че е „просто илюзия“ тъй като Пекин не признава идеята, че всяка страна е свободна да тълкува какво означава „един Китай“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция очаква повишаване на заплатите

Турция очаква повишаване на заплатите Турският държавен глава обеща повишение на заплатите на държавните служители, съобщи агенция Анадола. Това стана в негово изказване пред парламента. Планират се нови програми за социална подкрепа. Очаква се повишение на заплатите на държавните служители с 30.5 процента. Реджеп Ердоган обяви и планове за повишаване […]