Бели дробове, бъбреци, сърце: ​​​​​​​и лек случай на COVID-19 може да увреди органите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Бели дробове, бъбреци, сърце: ​​​​​​​и лек случай на COVID-19 може да увреди органите

Според изследване на учени от университетската клиника в Хамбург, дори и леките случаи на COVID-19 могат да причинят увреждания на органите. Коронавирусът може да повлияе на функциите на сърцето, белите дробове и бъбреците в средносрочен план, констатират експертите. Освен това леките и средните по тежест случаи често водят до тромбози във вените на краката, казват германските учени.

93% от изследваните не са били хоспитализирани

За проучването на хамбургската клиника, носещо заглавието „Hamburg City Health Study“, са били изследвани 443 пациенти с COVID-19, които не са били ваксинирани. То е започнало в средата на 2020 година. В продължение на десет месеца след заразата с коронавирус участниците в изследването са били обстойно преглеждани – медиците са следили функциите и структурата на сърдечно-съдовата и кръвоносната система, белите дробове, бъбреците и мозъка. Повечето участници в проучването са били без симптоми или с леки до умерени симптоми към момента на заразата. 93 процента от тях са се лекували в домашни условия. Нито един не е бил приет в интензивно отделение.

Няма данни за увреждания на мозъка

Резултатите от проучването показват, че при изследваните пациенти капацитетът на белите дробове е намалял с 3% в сравнение с друга контролна група, филтрацията на белите дробове – с 2%. Изследванията на сърдечната дейност са установили намаляване на изпомпването на кръвта средно с 1% до 2%. Освен това нивата на кардиалния тропонин (протеинов комплекс), чието повишаване е свидетелство за увреждания на сърцето – се били увеличили с 14%.

Според учените от Хамбург, при пациентите с COVID-19, са установявани два до три пъти по-често венозни тромбози в краката, отколкото в контролната група. Добрата новина е, че поне при мозъка не е било открито нищо тревожно. Освен това засегнатите не са споменали за влошаване на качеството им на живот.

„Разкритието, че дори и при леко протичане на заболяването може да се стигне до увреждания на органите в средносрочен план, има изключителна значимост именно от гледна точка на актуалния вариант Омикрон, който изглежда преминава предимно с леки симптоми“, обясняват учените. Те добавят, че данните от това изследване вероятно не важат напълно за новия вариант на коронавируса. Но той би могъл да доведе до дългосрочни последици при неваксинираните. В подобни случаи учените от Хамбург съветват пациентите да изследват кръвта си, както и бъбречните и сърдечните стойности половин година или девет месеца след инфекцията.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ролята на Япония по отношение на нарастващия китайски натиск към Тайван ще е приоритет в преговорите "две плюс две"

Ролята на Япония по отношение на нарастващия китайски натиск към Тайван ще е приоритет в преговорите „две плюс две“ Въпросът за ролята на Япония в сигурността в момент на нарастващо напрежение около Тайван вероятно ще заеме важно място на срещата в петък между министрите на външните работи и отбраната на […]