Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор

„Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор. Схемата за изплащане на компенсации трябва да бъде балансирана“. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от държавните субекти към държавата. По думите му това би било изключително лоша практика и тя води до изкривяване на пазара и до лошо поведение на „играчите на пазара в бъдеще“, съобщават от БТА.

„Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените“, посочи той.

По този повод вече бяха изплатени компенсации за месеците октомври и ноември, припомни министър Василев.

„Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества“, добави вицепремиерът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пандемичният комитет се събира на първо заседание

Пандемичният комитет се събира на първо заседание Националният пандемичен комитет, който беше създаден днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков, се събира на първото си заседание. Очаква се да комитетът да обсъди рязкото нарастване на случаите на COVID-19 у нас, готовността на лечебните заведения за посрещане на новата вълна и […]