Наистина ли е вредно да пием кафе на празен стомах?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Наистина ли е вредно да пием кафе на празен стомах?

За толкова много от нас първото нещо, към което посягаме след събуждането сутрин, е чашата с кафе. Това е един придобит навик, който ни помага да покачим енергията си и чак тогава да преминем към ежедневните задължения.

Доказано е, че пиенето на кафе има големи ползи за здравето, като подобряване на паметта, облекчаване на болки в мускулите и дори защитaва от диабет, пише trafficnews.bg. Ако всичко изброено ни води до мисълта, че приема на кафе е абсолютен приоритет, каква е вредата, която носи то и вредно ли е да го пием на празен стомах?

Риск за храносмилателната система

Колкото и прекрасен да е ароматът и вкусът на кафе рано сутрин, ако вие го изпиете преди да сте хапнали, дори нещо малко, може да доведе до увеличено производство на стомашна киселина. Ако храносмилателната ви система е склонна да бъде чувствителна, това може да увреди лигавицата на стомаха и да доведе до лошо храносмилане, киселини или симптоми на IBS.

Влияние върху психиката

Пиенето на кафе на празен стомах увеличава симптомите на безпокойство, причинявайки тревога, повишен сърдечен ритъм, раздразнителност и неспособност за фокусиране.

Този сутрешен навик се свързва и с вътрешния часовник, известен като циркадианен ритъм. Чрез него се освобождава хормона, наречен кортизол, който се отделя под влиянието на стрес, но също така влияе и върху енергийните нива.

Нивата на кортизола между 8 и 9 сутринта помагат на тялото ви да се събуди естествено. Учените обаче са открили, че консумирането на кофеин в този период може да намали нивото на кортизола и значително да намали ефекта от кофеина.

Това води до заключението, че ще трябва да увеличавате дозата на приетото кафе все повече, за да почувствате действието му, а тялото ви ще стане все по-зависимо от сутрешното кафе. Когато става дума за кортизол, най-доброто време за пиене на кафе всъщност е между 10 сутринта и обяд.

Ако четете това и си мислите: „Аз пия кафе на празен стомах от години и това не ме притеснява“, тогава вие вероятно сте добре и няма проблем да продължавате да го правите.

От друга страна, ако сте изпитвали някои от гореописаните симптоми, но не искате да се откажете от сутрешната чаша кафе, опитайте да пиете голяма чаша вода, преди кафето. Ако сте загрижени за нивата на кортизолa, но се събуждате по-рано от 10 часа, изчакайте поне час след събуждането, за да може кафето да ви подейства правилно и да не ви навреди.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Алибегов: Спряхме да проверяваме за зелени сертификати и не се чувстваме виновни

Алибегов: Спряхме да проверяваме за зелени сертификати и не се чувстваме виновни В този ден, в който премиерът каза 40 дни отсрочка за администрацията, ние спряхме да проверяваме за зелени сертификати и не се чувстваме виновни. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в интервю за „Фокус“. […]