Лъчезар Томов със стряскаща прогноза за пандемията у нас

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Лъчезар Томов със стряскаща прогноза за пандемията у нас

До вторник или сряда „Омикрон“ ще стане доминиращ вариант у нас. Това каза в ефира на bTV Radio математикът Лъчезар Томов. „Той става доминиращ за две седмици. Започна по Коледа с идващите от чужбина. То се вижда, че вече започва да преобладава по начина, по който скача траекторията“, допълни той.

По думите му в момента пандемията се развива с часове, а не с дни, тъй като новият вариант е много по-заразен, а населението е слабо ваксинирано население.

„Скоро ще достигнем 10 000 случая. Най-вероятно до края на следващата седмица. Това обаче са тези, които ще бъдат отчетени при тестване. Реално обаче можем да достигнем спокойно 50-60 хиляди на ден, в рамките на десетина дни, които обаче няма да влязат в системата“, обясни той.

Според него при такива цифри болниците ще бъдат препълнени и това ще се отрази на смъртността.

„В момента репродуктивното число е 1,4. Вече 10 души заразяват 14. Най-големият ръст е във възрастовата група 0-19 години. Тук вече има обратно предаване към децата от пътуващите в чужбина. Колкото по-заразен е един вариант, толкова по-голямо предимство имат по-малките при разпространението, защото те са по-мобилни и с по-чести контакти. При всеки следващ вариант делът на ученици става все по-голям“, обясни математикът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Беларус изгони полски дипломат след скандал с фатална катастрофа

Беларус изгони полски дипломат след скандал с фатална катастрофа Беларус експулсира вчера полски дипломат след появили се информации, че полски служители са се опитали да помогнат на мъж, обвинен в отговорност за фатална автомобилна катастрофа, да напусне страната, предаде ДПА, съобщи БТА. Консулът от Брест е експулсиран, съобщи полското външно […]