Голям пожар бушува в южноафриканския парламент в Кейптаун

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Голям пожар бушува в южноафриканския парламент в Кейптаун

Голям пожар бушува в сградата на парламента в южноафриканския град Кейптаун. Видеозапис показва облак черен дим, изпълващ небето, и огромни пламъци, излизащи от покрива на сградата.

Десетки пожарникари се борят с огъня. Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Покривът е запален, а сградата на Националното събрание също е запалена, съобщиха първоначално градските власти.

Първоначалните информации сочат, че пожарът е започнал в офис пространство и се е разпространил към фитнес зала, каза Жан-Пиер Смит, член на кметската комисия на Кейптаун, отговарящ за безопасността и сигурността.

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил заяви, че пожарът в залата на Съвета на провинциите (горната камара на парламента) е бил овладян, но сградата на Националното събрание все още гори:

„Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят:, посочи Патриша де Лил.

Парламентът не заседава в момента заради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пуснаха на свобода антиваксъра, хванат с граната в София

Пуснаха на свобода антиваксъра, хванат с граната в София Милен Методиев, който беше задържан по време на светлинното шоу в новогодишната нощ в столицата с граната, е освободен. Преди ареста мъжът заплашвал да я взриви. В колата на съпругата на Методиев пък бяха намерени материали на партия „Възраждане“. Той заявил […]