МФ: Хазната ще завърши годината с 4 млрд. лева дефицит

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

МФ: Хазната ще завърши годината с 4 млрд. лева дефицит

Държавната хазна ще завърши годината с четири милиарда лева дефицит, прогнозираха от финансовото министерство. Това е точно три процента от брутния вътрешен продукт.

Към края на ноември Хазната все още е на излишък от над 600 милиона лева, а милиард и 200 милиона преизпълнение бяха разпределени след решение на парламента за допълнителни средства за пенсионерите догодина и за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

От Финансовото министерство подчертават, че през годината е имало по-високи социални и здравни разходи, породени най-вече от Ковид-кризата. Въпреки това дефицитът е с 600 милиона лева по-нисък от заложеното в актуализацията на Бюджета.

Към края на ноември фискалният резерв е 12 милиарда и 800 милиона лева.

През първите месеци на следващата година ще останат в действие текстовете на настоящия бюджет, тъй като все още финансовата рамка за догодина не е разработена. Това означава, че държавата ще разполага с 1/12 от настоящия бюджет месечно до приемането на нов.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Откриха обявената за издирване Милена от Перник

Откриха обявената за издирване Милена от Перник Обявената за издирване 31-годишна Милена от Перник е открита от полицията. Тя е невредима, съобщиха от ОДМВР. На 27 декември след проведени оперативно-издирвателни действия служители от Първо РУ са я открили при неин приятел и е върната на семейството ѝ. Жената беше в […]