Ние и пандемията: дезинформация с тежки странични ефекти

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ние и пандемията: дезинформация с тежки странични ефекти

По никоя друга тема през 2021 година нямаше толкова много дезинформации, колкото за Ковид-ваксините. След като се провалиха с тезата си, че ваксините убивали, дезинформаторите изместиха фокуса върху тяхната ефективност.

В края на 2020-а година първите ваксини получиха одобрение и имунизациите започнаха. Докато изведнъж не се оказа, че не друг, а точно шефът на BioNTech Угур Шахин не бил искал да се ваксинира – тази информация бе разпространена в Телеграм и по други канали. Класическа лъжлива информация, базирана на напълно преобърнати негови изказвания, извадени от контекста. Всъщност Шахин многократно е заявявал, че смята да се ваксинира, както и това, че същото важи и за неговите служители.

Цирк и сатанински световен заговор

Този пример показва как се полагат всички усилия за пораждането на съмнения в сигурността на ваксините. Никое твърдение не е прекалено абсурдно. Какви ли не квалификации чухме: от „сатанински световен заговор“, до „цирк като претекст за установяването на нов световен ред“.

В много групи във Фейсбук или Телеграм границите между неуверените хора и фанатичните привърженици на конспиративни теории се размиват, а активистите подклаждат страховете с нови и нови постове и кадри. Стотици хора разказват защо отхвърлят имунизациите: някои поради опасения от дългосрочни последствия, други смятат, че здравословното хранене и спортуването ще ги защитят от заболяването. Има и такива, които не вярват, че ваксина може да бъде разработена за кратко време.

Особено много страхове поражда вероятността ваксината да промени генетичната информация, да се отрази на фертилността, или че е заплаха за бременните. Това е не само невярно, а и опасно, тъй като точно при бременните рискът от тежко протичане на заболяването е по-висок.

Канонада от дезинформации

През 2021-а година почти ежедневно се появяваха нови лъжливи или недоказани твърдения за възможните рискове и странични ефекти при ваксините. Те можели да причинят рак или дори инфаркт, а статистиките уж доказвали, че смъртността при имунизираните е по-висока, отколкото при другите. Такива данни бяха разпространявани включително от партията „Алтернатива за Германия“. А излъчващата на немски руска държавна телевизия Russia Today (RT), утвърдила се като един от най-важните информационни източници за отхвърлящите съществуването на вируса и тъй нареклите се „инакомислещи“ в Германия, дори спомена за „имунизационeн геноцид“. Имаше и „пророчества“, че през септември имунизираните ще започнат масово да измират, жертвите щели да са милиони. Всичко това бе опровергано от реалността.

Страхове от най-различен характер

Историите за микрочипове, които се имплантирали при инжектирането, или пък за планиран чрез ваксинациите геноцид си останаха необясними легенди за повечето хора. Но се посяха и страхове, способни в по-голяма степен да породят несигурност – като например за тежки странични ефекти при децата.

Ако в началото на годината в центъра на дезинформациите стояха многото смъртни случаи и страничните явления, с течение на времето този фокус се измести. Поставените милиарди дози ваксина по света показаха, че тези препарати са сигурни.

След което противниците на имунизациите започнаха да оспорват ефективността на ваксините, а в техни „козове“ се превърнаха най-вече разпространението на новите варианти и първоначално кретащата бустерна кампания. Имунизационните пробиви и намаляваща защита от зарази разколебаха допълнително мнозина.

Тежки странични ефекти

Всъщност през 2021-а година не имунизациите, а фалшивите новини и дезинформациите доведоха до най-тежките странични ефекти: антиваксърите умират от Ковид-19, тъй като вярват на неверните твърдения. Имунизационният скептицизъм се използва от десните радикали, които го свързват с политически фанатизъм и тези за установяването на диктатура. Антиваксърите гледат на себе си като на „днешните евреи“ и омаловажават нацистките престъпления. Тяхното движение се подхранва дигитално – през канали в Телеграм, групи във Фейсбук и блогове.

2021-а година показа за пореден път: дезинформацията може да е смъртоносна – и най-вече във времена на кризи може донякъде да раздели демократичното общество. А това много се харесва на авторите на дезинформациите.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Зеленчукови шишчета със соев сос

Рецепта на деня: Зеленчукови шишчета със соев сос Необходими продукти: моркови 2 броя патладжан 1 брой тиквички 1 брой гъби 10 броя царевица 2 броя соев сос 5 супени лъжици зехтин – 5 супени лъжици Начин на приготвяне: Първата стъпка от рецептата за зеленчукови шишчета със соев сос е подготовката […]