Москва загуби битката за „руския свят“

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Москва загуби битката за „руския свят“

През есента на 2019 г. Владимир Путин говори за опити за „безцеремонно намаляване на пространството на руския език в света“. Обвини за всичко „пещерните русофоби“ и държавната политика на отделните страни. И това е случаят, когато трябва да се съгласите с руския президент. Действително политиката на Кремъл не е в полза на руския език, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен от „Фокус“ без редакторска намеса

За разлика от английския език, Москва е отнела основното нещо от руския език: политическия му неутралитет. Изучаването на английски не засяга идентичността – литовецът, който се е научил да говори английски, остава литовец, а казахстанецът остава казахстанец. А Кремъл продава руския език като пакетен продукт, опитвайки се да привърже лоялността към империята и съгласието с руската версия на историята към този културен локомотив.

Москва положи всички усилия да превърне задграничните „руски училища“ във фабрики за „руски хора“. Такива, които трябва да са в опозиция на собствената си държава, спрямо нейната история и език. Само за да ги използва впоследствие като лост за натиск, като инструмент за влияние и причина за намеса. Колкото по-зле живеят, толкова повече Москва има право да мърмори.

В резултат на това съседните държави са принудени да се защитават не толкова от самия език, колкото от всичко, което е прикрепено към него в рамките на „пакетното предложение“. Освен това за бившите съветски републики този продукт се доставя като претекст за инвазия. Всеки носител на езика е обявен за руска собственост, която Москва е длъжна да защитава. Точно това наблюдавахме през пролетта на 2014 г. в Крим.

В същото време всички, които се опитват да се издигнат „над битката“, пеят в общ хор с официалния Кремъл. Всеки говорещ руски език от време на време се опитва да седне на два стола. Вместо да кажат неудобна истина, те предпочитат удобна полуистина. Например, те говорят за необходимостта от провеждане на „честен референдум“ в Крим.

Всички подобни изявления са „племенна“ история. Всъщност, казват ни: ако една територия е населена с хора, които Москва смята за „свои“, това е причина за инвазия. Причина за анексиране и окупация. И докато самите руски опозиционери са убедени, че „пазят своите“, в действителност всичко е обратното.

Всъщност в този момент Москва изпраща сигнал до съседите си. Докато имате хора, които са готови да се нарекат „руснаци“, териториалната ви цялост е под въпрос. Докато сте обитавани от такива, които смятаме за „наши“ – бъдете нащрек. И всичко това звучи като пряк призив към съседите на Русия да се заемат с асимилация и дерусификация.

„Сънародници“, „Рускоезични училища“, „компрометирани учебници по история“. По предложение на Кремъл всичко това сега се превръща в бомба, поставена под суверенитета на съседите. Примерът с Крим изглежда като недвусмислено предупреждение. Искате ли да се предпазите от проникване? Стремете се към вътрешна стабилност. Еднородност на речта. Положителна дискриминация. Единен и суверенен поглед върху историята на своята страна.

Защото в противен случай има риск да се събудите и да видите руски трикольори в някой от Вашите региони.

Боговете на елементарните истини така и не успяха да намерят своето стадо в Русия. Кремъл се опитва няколко години подред да подкара всички класици без изключение под крилата си. Именно с неговите усилия моралните авторитети от миналото започват да играят ролята на пътуващи търговци за продажба на императорски знамена.

Руската пропаганда атакува челно. Тя взе например стиха на Пушкин „Клеветници на Русия“, направи аналогия между полското въстание и украинския Майдан, а след това изпрати класика „да се бие за ДНР“. Без сянка на съмнение тя обяви хората от 19 век за морални камертони на събитията от двадесет и първи век.

Всичко това стана някак страховито. Защото всеки човек принадлежи само към ерата, в която се е формирал. В противен случай ще трябва да си спомним, че Пушкин е бил робовладелец, Достоевски – ксенофоб, а Фет антисемит. Не правим това само защото миналото трябва да принадлежи на миналото. И към настоящето си струва да пренесем естетиката от миналите векове, но в никакъв случай етиката.

Искате ли да разберете на чия страна ще бъде Пушкин днес? Тогава нека се роди 1970г. Да завърши училище при Горбачов, да отиде в армията на една страна и се демобилизира – вече в друга. Той ще види „Лебедово езеро“ на 91-ва, ще направи своя избор в 93-та. Нека се случи „Курск“ и Беслан при него, отмяната на изборите и загубата на свобода. Първо прекарайте класиката през месомелачка и едва след това ще разберете на чия страна ще бъде.

Вместо това Москва определи културата като локомотив на политическия дневен ред. Ако искате да уважавате Чехов и Толстой, моля, радвайте се на Крим и Донбас. Ако искате да се възхищавате на Гагарин и Достоевски, свикнете да се молите върху тухлените стени на Кремъл. Русия последователно опакова своето наследство с „духовни връзки“ и провъзгласява за „пета колона“ всички, които не са съгласни с това. Чудно ли е, че съседните страни се опитват да не купуват това комплексно ястие?

Вероятно Кремъл в крайна сметка ще постигне обратното. И ние все още ще наблюдаваме как областта на използване на руския език ще се свива. Как жителите на съседните страни ще четат руски класици в превод и ще ги учат в уроците по чужда литература. Как всяка страна настръхва със своя собствена суверенна версия на Втората световна война. В който просто няма да има място за руски „духовни страдания“.

Москва искаше да се бори за „руския свят“? Тя трябва да бъде поздравена. Загуби.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Напрежение между сирийски и американски военни

Напрежение между сирийски и американски военни Сирийската армия не позволи на механизиран патрул на американските сили да премине през техния контролно-пропускателен пункт. Това е станало в близост до град Тел Тамер в северозападната провинция Хасеке, съобщи агенция САНА. При приближаването на американските военни с бронирани автомобили до района на Мазраат […]