Проверете дали сте мъдри

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Проверете дали сте мъдри

Според психолозите, мъдростта е способността да се преценяват правилно нещата, тяхната същност и взаимовръзка. И при това не само от гледна точка на собствения ни опит, а възможно най-общо и без да робуваме на предразсъдъци и стереотипи.

Нека да видим 5 знака, които доказват вашата мъдрост.

Вие се самообразовате и развивате

„Аз знам, че нищо не знам“ – и до днес крилатата фраза на древногръцкия философ Сократ не престава да бъде актуална. Нещо повече, макар че съвременният човек разполага с много повече информация, както и с начини за получаването ѝ, цял един живот не е достатъчен, за да научим и разберем всичко от собствения си опит. В същото време истинската мъдрост се крие не в хвалбите за придобитите от нас знания, а в умението ни внимателно да ги съхраняваме, увеличаваме и ползваме без излишни демонстрации. Напротив – колкото повече научаваме, толкова по-скромни ставаме. С всяко ново откритие мъдрите хора осъзнават колко много все още имат да учат.

Не отлагате живота си и не живеете в миналото

Мъдростта е способността да приемем, че най-важното нещо се случва точно тук и сега. Ние постоянно следим колко сме продуктивни, мислим как да използваме правилно ресурсите на бъдещето и анализираме последствията от миналото, забравяйки за себе си в настоящия момент. Най-жалкото е, че така пропускаме красотата на реалния живот. Мъдрият човек живее в настоящето и използва всяка една негова ценна минута.

Не се страхувате да правите грешки

Когато признаем нашите грешки, мозъкът ни става по-активен и усвояваме по-добре информацията. Американският психолог Ханс Шрьодер е провел експеримент, в който поканил първокласниците да преминат през компютърна игра с умишлено погрешни сценарии. Когато отново се изправили пред „опасен момент“, мозъците на участниците обмисляли много по-обстойно предишните си грешки и новите решения. Следователно, няма по-добър учител за нас от собствения ни опит. Само този, който не прави нищо, не греши и ние се учим само от собствените си грешки. Затова мъдрите хора никога не пропускат възможността да пробват нещо ново, без да се страхуват от погрешни стъпки.

Общувате с различни хора

Мъдростта се изразява и в способността да се възприемат всички хора такива, каквито са, без розови очила или пристрастия. Разбирате, че другите имат право на своите вярвания и грешки, възгледи, точно както и вие самите. Мъдрите хора са способни да се поставят на мястото на другия човек и да погледнат на ситуацията от различни гледни точки.

Имате собствено мнение и търсите собствени решения

Често живеем според правилата, наложени ни отвън и вземаме решения въз основа на приетите модели на поведение. Мъдрите хора не разчитат на стандартни подходи, а търсят свои собствени решения, поставят под съмнение чуждото мнение и задават въпроси – често пъти неудобни. Мъдрият човек знае, че между черното и бялото има огромен спектър от много различни нюанси. Придобиването на мъдрост е постоянно търсене, в което можем да формираме собствените си възгледи и вярвания, да открием своята индивидуалност и да продължим напред, пише Флагман.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Емил Костадинов на корицата на книга- библия на френските спортни поражения

Емил Костадинов на корицата на книга- библия на френските спортни поражения В края на 90-те години на миналия век футболната легенда Емил Костадинов казва в свое интервю, че „има неща, които не се забравят и мъката на Париж след 1993 година няма край“. Безспорно доказателство за това твърдение на Коща […]