По-ниското ДДС свали цената на книгите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

По-ниското ДДС свали цената на книгите

С намаляването на ставката на ДДС за книгите, въведено по време на пандемията от коронавирус – се наблюдава и намаляване на цените на книгите средно с около 9% в големите вериги, както и ръст на потреблението. Това заяви за news.bg Деси Алексиева, председател на УС на Асоциацията на българските книги.

По думите ѝ, тенденцията е започнала още от миналата година. От бранша искат правителството да запази намаленото ДДС за книгите като постоянна мярка, защото от ДДС зависи авторския и преводаческия пазар, който се заплаща, според формулата за изчисление авторът получава с 11% по-малко.

В София от 7 до 12 декември се проведе Панаир на книгата в НДК. Отзвуците от него са много добри, разказаха още от бранша. Макар и по време на пандемия, на пазара е имало много силни дни, особено през уикенда, когато хората са се редили на опашки, за да влязат. В Панаира тази година обаче са участвали само половината от издателствата заради неуредиците със зелени сертификати, карантинирани, а и заради опасения на хората да не се разболеят.

Трудностите за бранша идват най-вече от недостига на хартия и повишаващите ѝ се цени – с над 70% миналата година, а цената на картона за твърдите корици е скочила със 100%. Издателите се стремят да запазят цените на книгите и въпреки повишаващите се разходите за ток. Алексиева обясни, че техните усилия са да запазят интереса на читателите.

Намалява обаче тиражът на книгите, реално потреблението в книжарските вериги показва, че хората си купуват повече книги, но средните тиражи са по-малки. Потреблението в България все още е по-ниско от потреблението в Европа. Средният тираж в България за 2020 г. е 490 бройки от заглавие. Така например за една музикална книжка в Англия коричната цена е 29.90 лв., а цената на българския издател за същата книга е 19.90 лв. Именно тук издателите дават от своята част от коричната цена на книгата, за да могат да бъдат купувани за хората.

От Асоциацията се борят още и за въвеждане на стандарт за библиотечно-информационно обслужване за нови книги за библиотеките. Според Десислава Алексиева проектното финансиране не стига за всички и не отговаря на стандарта, тъй като трябва да се отделят 8 млн. лв., за да стигнат до 16 млн. лв. за купуване на книги.

От Асоциацията на българската книга отбелязаха и най-голямата им битка – борбата с нелегалното разпространение в интернет, пиратските книги и краденето на текстове. Като пример Атанасова даде, че за една книга е имало очакван тираж от 1000 бройки, а за една нощ в една платформата съдържанието вече било изтеглено 40 000 пъти. Кражбата на интелектуалната собственост и неспазването на авторските права поставят под въпрос книгите и книгоиздаването.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Аспарух Илиев за Омикрон: Ще мине бързо през населението и вълната няма да е много дълга

Д-р Аспарух Илиев за Омикрон: Ще мине бързо през населението и вълната няма да е много дълга Д-р Аспарух Илиев, който ръководи лаборатория към университета в Берн, Швейцария, публикува на страницата си във Фейсбук анализ на това дали Омикрон води в по-малка степен до постъпване в болница и дали той […]