Ето как празнуват Рождество Христово в Италия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ето как празнуват Рождество Христово в Италия

Рождество Христово е най-почитаният религиозен празник в Италия съгласно традициите на Римокатолическата църква. Улиците и сградите сияят в ярки коледни светлини, а централните площади са изпъстрени с пищно украсени елхи. Посолство на България в Рим отправя поздрав по случай Коледа към българите по света, съобщиха от Министерство на външните работи.

Характерна за Италия е традицията на рождествената ясла (presepe), пресъздаваща сцената с раждането на Исус Христос във Витлеем, като най-посещаваната е на площад „Св. Петър” във Ватикана. Тя може да се види в църкви и частни домове в периода декември-януари, изработена в различни размери и от разнообразни материали. Любопитен факт е, че празничните декорации обикновено започват на 8 декември, когато католическият свят чества „Непорочното зачатие“ (Immacolata Concezione) и траят до 6 януари – Богоявление (Epifania), когато според Западното християнство влъхвите поднасят даровете си на Исус.

В популярния фолклор на Италия битува поверието, свързано с добрата вещица Бефана. Старицата със свръхестествени сили посещава малчуганите на Богоявление (Epifania), като пълни чорапите им с вкусни бонбони и подаръци, ако са били добри, или с въглени и черни бонбони, в случай че през изминалата година са били непослушни. За да бъдат милостиви и благодарни домакини, семействата на свой ред ѝ оставят чаша вино и храна.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

4 прости начина да се отървем от миризмата на цигари в колата

4 прости начина да се отървем от миризмата на цигари в колата Силната, набиваща се в носа и неприятна миризма на цигарен дим, абсорбирана в дрехите, тапицерските материали и отложена върху всякакви повърхности, може да причини гадене, слабост и главоболие при непушач, да не говорим за рисковете за здравето от […]