Трагедия край егейския остров Парос

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Трагедия край егейския остров Парос

Шейсет и тримата спасени мигранти, които се намираха на лодка, която се преобърна късно в петък в морския район северозападно от егейския остров Парос, ще бъдат временно настанени на Парос. Открити са телата на 16 души, а според свидетелства на спасени мигранти, на борда на лодката са се намирали 80 души, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.

Спасително-издирвателната операция за локализиране на изчезнали продължава. Според всички индикации лодката е отплавала от турския бряг към Италия. За отбелязване е, че това е третият последователен спасително-издирвателен инцидент с мигранти за последните три дни в Егейско море.

„Новата загуба на човешки животи в Егейско море е шокираща, Гърция ще продължи да спасява животи в морето и да се бори срещу трафикантите на хора, но това не е достатъчно. Ние трябва да осъдим криминалните действия и ние призоваваме Турция да умножи своите усилия за пресичане на нелегалните заминавания“, написа министърът на миграцията Нотис Митаракис в социална медия в събота (Коледа) след преобръщането на лодка с мигранти в морски район северозападно от остров Парос рано в събота. Шейсет и трима от тях бяха спасени от бреговата охрана, докато 16 мигранти бяха намерени мъртви.

Криминалната дейност на мрежите на трафиканти на хора, които не се интересуват от човешкия живот, се засили през последните дни, заяви днес министърът на морския флот и по въпросите на островите Янис Плакиотакис. „През последните три дни Бреговата охрана, със съдействието на Гръцкия флот, Гръцките въздушни сили и редници, спаси над 160 души. Изразявам своята дълбока тъга за човешките загуби, жертви на безскрупулни убийци, които действат неконтролируемо в Турция. Гърция ще продължи да спасява животи, които други са поставили в риск в Егейско море и в Източното Средиземноморие. Осъждането на трафикантите и на тези, които позволяват или улесняват техните действия, е наложително и очевидно. Ние очакваме допълнителна мобилизация от международната общност в тази насока“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бустерната доза не защитава от Омикрон? Проверка на фактите:

Бустерната доза не защитава от Омикрон? Проверка на фактите: Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон кара много страни да разчитат на бустерната ваксина в борбата с него. В социалните мрежи обаче се тиражират съмнения дали въобще има полза от третата игла. ДВ провери колко истина съдържат тези твърдения. […]