Най-младият българин, попаднал в класация на „Форбс“, е само на 16 години

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Най-младият българин, попаднал в класация на „Форбс“, е само на 16 години

16-годишният Радостин Чолаков е най-младият българин, класиран в престижната класация на „Форбс 30 под 30”. Той започва да се занимава с програмиране, когато е само на 9 години. За българската гордост разказват от Нова телевизия.

„Винаги ми е било любопитно как работят телефоните, компютрите, игрите, които играя и винаги съм се чудил дали може и аз да създам такива”, каза Радостин Чолаков.

Така, малкото момче от родопското село Барутин започва да прави своите големи крачки в компютърните технологии. Успява да разработи платформата „Азбуки.ML“ за обработване на български език. Радостин започва проекта преди година заради липсата на софтуер, който работи с родния ни език.

„Целта ми с тази платформа беше наистина да подобря поддръжката на нашия език в онлайн средата”, разказа ученикът.

Проектът на Радостин вече се използва и от големи компании.

„Първоначално идеята беше да я използвам за мои лични цели. След това развих проекта си, за да може да бъде използван от образователните институции”, допълни младежът.

Мечтата на Радостин е да развива софтуерни компании за иновативни проекти и изкуствен интелект. И въпреки че в училище го наричат родопския Бил Гейтс, иска не да подражава, а да прилича на себе си и да служи за пример не само на малкия си брат, но и на всички останали младежи.

„Програмирането за мен винаги е било като магия. Бих искал да оставя следа в технологичния свят”, заключи Радостин.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Баща и двете му деца загинаха при пожар в Ловешко

Баща и двете му деца загинаха при пожар в Ловешко 30-годишен мъж и две деца – момиченце на 6 години и момченце на 6 месеца, загинаха при пожар в къща в ловешкото село Торос. 36-годишна жена, майка на двете деца, е откарана с изгаряния за лечение в болнично заведение, съобщиха […]