488 журналисти посрещат Коледа в затвора

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

488 журналисти посрещат Коледа в затвора

488 журналисти посрещнаха Рождество Христово в затвора, алармира неправителствената организация „Репортери без граници“, предаде БГНЕС.

„В този празничен период помислете за журналистите, които са задържани и няма да видят семействата си. Не по-малко от 488 журналисти, включително Джан Джан и Раман Пратасевич, са задържани в края на 2021 г. само за това, че си вършат работата. Нашите мисли са и с Джими Лай, един от най-възрастните журналисти, които са хвърлени в затвора“, заявяват от „Репортери без граници“.

Броят на журналистите, задържани във връзка с тяхната работа, никога не е бил толкова висок, откакто „Репортери без граници“ започна да публикува годишния си доклад през 1995 г. НПО отчете, че към средата на декември 2021 г. в затвора се намират общо 488 журналисти и медийни работници, което е с 20% повече от същия период миналата година. Сред задържаните има 60 жени. Междувременно броят на убитите журналисти през 2021 г. – 46, е най-ниският за последните 20 години.

Лидери в печалната класация са Китай, Беларус и Мианмар. Китай е най-големият затвор за журналисти в света. За пета поредна година е и най-големият затвор за жени журналисти с 19 задържани в момента. Те включват Джан Джан – лауреат на „Репортери без граници“ за свобода на печата за 2021 г., чието здравословно състояние в момента е критично, пише в доклада. В Беларус задържаните жени (17) са повече, отколкото мъжете (15). Сред тях са две репортерки на независимия канал Белсат – Дария Чулцова и Катерина Андреева, които бяха осъдени на две години затвор за неразрешено от властите онлайн излъчване на демонстрация. От 53-ма задържани журналисти и медийни служители в Мианмар, 9 са жени.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Българската Коледа" с грижа за децата, които се нуждаят от интензивно лечение

„Българската Коледа“ с грижа за децата, които се нуждаят от интензивно лечение Тази вечер е традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ под патронажа на президента и неговата съпруга. Спектакълът ще бъде излъчен от 20 часа в ефира на Българското Национално радио и телевизия bTV. Целта и на тазгодишното издание на „Българската […]