Започна зареждането на ядрено гориво във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Започна зареждането на ядрено гориво във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ

Във втори енергоблок на Беларуската АЕЦ започна зареждането на свежо ядрено гориво. В активната зона на реактора бе заредена първата горивна касета, като последователно ще бъдат заредени общо 163 горивни касети.

Ядреното гориво е произведено в Новосибирския завод за химически концентрати на дъщерната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ. Когато зареждането приключи, реакторът ще бъде изведен на минимално контролирано ниво на мощност (до 1%). След потвърждаване на надеждността и безопасността на работа при проектни параметри, ще започне етапът на енергийно пускане и енергоблокът за първи път ще бъде присъединен към енергийната мрежа на Беларус, предаде „Росатом“.

„Най-интересният, вълнуващ и отговорен етап от изграждането на един атомен енергоблок е настройката и въвеждането в експлоатация след приключване на огромен обем строителни и монтажни дейности“, отбеляза първият заместник генерален директор на „Росатом“ Александър Локшин. Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руски проект от поколение 3+, който напълно отговаря на нормите и изискванията за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

На 10 юни 2021 г. енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ стана първият обект в атомната електроенергетика от най-ново поколение 3+, построен по руски технологии в чужбина и приет в промишлена експлоатация. В целия свят са изградени общо 106 атомни енергийни обекта по руски дизайн, от тях 80 енергоблока са с реактори тип ВВЕР. Към момента в международния портфейл за поръчки на „Росатом“ има 35 ВВЕР енергоблока, които се намират на различни етапи на реализация в 12 държави.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Уникалните места, които трябва да посетите поне веднъж в живота си

Уникалните места, които трябва да посетите поне веднъж в живота си Ходим на работа, грижим се за дома, чакаме уикенда, а времето си минава. Излизаме навън за различни забавления от време на време, прекарваме време с близки и приятели. Пътуваме периодично за ваканция и почивка. Всичко това е съвсем нормално. […]