Украйна не може да осигури алтернативни доставки на газ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Украйна не може да осигури алтернативни доставки на газ

Украйна все още не е готова да осигури алтернативни доставки на газ през Полша, поради липсата на инфраструктура, необходима за преноса на втечнен газ. „Физически кораби с LNG (втечнен газ) не могат да влязат в Украйна. И дори от терминал в Полша, регазифицираният LNG не може физически да влезе в Украйна през тръби“, каза ръководителят на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко.

За реализирането на такъв проект е необходимо да се модернизира системата, като се инвестира по-специално в проблема с т.нар. „тесни места“. „Терминалът „Свиноуйсце“ се намира от другата страна на Полша … За да достигне физически газ дотам от Украйна, може например да бъде доставен газ от Германия през Полша, но за целта трябва тези „тесни места“ да бъдат разширени, т.е. да се инвестира в инфраструктура. Възможно е да се направи, но изисква време“, обяснява Витренко и обръща внимание на важна инвестиция, която Полша така и не прави, защото иска да ползва европейски пари за това и не желаят да инвестира собствени средства.

Той обърна внимание на възможността за закупуване на втечнен газ от САЩ, но това не решава проблемите на енергийната сигурност на Украйна. „Ако искаме да извършваме финансови спекулации, може да купуваме газ от американски износители, но това не решава проблемите на енергийната сигурност“, каза ръководителят на „Нафтогаз“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Халф на Ман Сити: Хората се чудят дали струвам 100 милиона паунда

Халф на Ман Сити: Хората се чудят дали струвам 100 милиона паунда Халфът на Манчестър Сити Джак Грийлиш говори за високата цена на трансфера си от Астън Вила . „Ако платят 100 милиона паунда за вас, вие се оказвате в ситуация, в която хората се чудят дали наистина си струваш […]