6000 са дарили безвъзмездно кръв във ВМА през последната година

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

6000 са дарили безвъзмездно кръв във ВМА през последната година

Центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия празнува днес 28 години от създаването си. Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година, съобщават от болницата. Повече от половината дарители – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования.

Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация.

„Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите обилни екипи“, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

В Центъра по трансфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят кръв. Най-силни през последната година за центъра са били месеците април и септември, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съдбата на треньора на Ботев Пд става ясна до дни

Съдбата на треньора на Ботев Пд става ясна до дни Съдбата на треньора на Ботев Пловдив Азрудин Валентич ще бъде решена тези дни на остров Кипър. Именно там ще почиват руските собственици на клуба по празниците и ще обсъждат наболелите въпроси, свързани с пловдивския тим. „Между Коледа и Нова година […]