Защо не трябва да пропускаме закуската рано сутрин?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Защо не трябва да пропускаме закуската рано сутрин?

Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза – т.е ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други. Изследването, довело до тези резултати, е било проведено с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни заболявания. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на „Моунт Синай Харт“) в три отделни групи.

В първата са били включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата – между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска, пише БГНЕС.

Резултатите от изследването показват, че признаците на атеросклероза са се появили в много по-висок процент при хората, които не са консумирали въобще закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни заболявания също са по-често наблюдавани. Отличителна черта при пропускащите качественото сутрешно хранене е била и по-голямата обиколка на талията и повишеното съдържание на мазнини и захар, както и по-високият индекс телесна маса и повишеното кръвно налягане.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България в края на 2021: продължаваме да продължаваме

България в края на 2021: продължаваме да продължаваме Цяла година писахме писма до Дядо Коледа да ни донесе правителство, та най-после да престанем да говорим за политика. Правителство ни се донесе и всички ще му изпеем по една песен около елхата. Само че защо не ни напускат полит-тревогите? Защото си […]