Богдан Петрунов: Без имунизация сме обречени

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Богдан Петрунов: Без имунизация сме обречени

„Без имунизация сме обречени, трябва да се намери стимул за хората, макар че не съм привърженик на материалните стимули. Необходимо е обяснение, че няма нищо страшно в имунизацията. Още от края на 40-те и началото на 50-те до днес имунизацията у нас е нещо нормално. Но противоречивата, фалшивата информация е обезпокоителна, защото разсейва хората и създава страхове в тях. Хора, които нямат представа от медицина, говорят, това е най-страшното. А науката е категорична за ползата от ваксинация“.

Това каза пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

Според него през януари Омикрон ще стане доминиращ вариант у нас и припомни, че той се разпространява бързо, но протича по-леко.

„Но и тези данни са условни. Важно е обаче и нивото на имунизираните. При 60-70% имунизирани вариантът ще е по-незначителен за нас… Колкото по-малко имунизирани има, толкова повече вирусът мутира“.

В предаването „Нещо повече“ акад. Петрунов подчерта, че 30-40% от преболедувалите развиват пост Covid синдром.

„Преди два месеца вече официално този дълъг Covid беше обявен за отделна болест. Затова казваме, че това е мултиорганно заболяване,“ обясни специалистът.

Той потвърди, че се работи по създаването на ваксина, която е насочена към стимулиране на клетъчния имунитет:

„Много се говори за антителата, те са важни към момента, но след 3-6 месеца спадат и нямат ефективност. Дълбокият смисъл на всяка ваксина е стимулиране на клетъчния имунитет, стимулиране на паметовите клетки, които при повторен контакт със съответния вирус се активират наново и започват производството на антитела. Много активно се работи по такава ваксина и вече има добри резултати“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 по Рихтер разтърси Папуа Нова Гвинея

5 по Рихтер разтърси Папуа Нова Гвинея Сеизмолозите регистрираха земетресение с магнитуд 5,0 в Папуа Нова Гвинея. Засега няма информация за ранени, щети и опасност от цунами, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на ТАСС. Според данни на института епицентърът на труса е бил на 145 км западно от град Менди, столица […]

Може да ви хареса