Асен Личев: Няма внос на незаконни отпадъци в България няма

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Асен Личев: Няма внос на незаконни отпадъци в България няма

Вносът на незаконни отпадъци в България е спрян, заяви в „Денят започва“ по БНТ служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

„Безспорно е спрян и не може по никакъв начн да се внася този боклук на „Ндрагета“, на италианската мафия“, посочи министър Асен Личев.

Министър Личев алармира, че 9 хиляди тона от този боклук стоят на склад на площадката на „Феникс Ресурс“ в Плевен, а 280 тона се съхраняват на площадката на ТЕЦ „Бобов дол“.

По отношение на отпадъците в Плевен, става дума за документна измама на служебни лица, отговорили на италианските власти, че този боклук е рециклиран, за това те не искат да си го върнат отбратно. Това ще създава проблеми на бъгларската страна, коментира министър Личев. Фирмата ще е задължена да премахне количеството смесен отпадък от площадката – или да го изнесе обратно или да го депонира някъде извън територията на страната.

По отношение на сатата „Вера Су“ и екологичното състояние на местността „Яйлата“ служебният министър заяви:

„Главният въпрос, който никой никога не го задава е как един кораб, 5-10 хиляди бруто регистър тона, успя да се блъсне в отвесен български бряг? Представете си, че този кораб беше пълен с тротил и беше влезнал във Варненския залив“, посочва министър Асен Личев.

По думите му страната ни е успяла да предотврати екологична катастрофа, ако самият кораб се беше разцепил на място.

„Защото там ударно щяха да се разлеят азотни съединения от порядъка на 2800 тона, които безпорно щяха да увредят местната флора и фауна, както и брега на защитената местност“, допълва Личев.

При катастрофата на кораба със скалите са се образували две пробойни, откъдето много бавно са изтичали разтворени амониеви съединения в морската вода. Сега вече 75 пъти са по-ниски концентрациите, отколкото по време на разтоварването и съвсем са се приближили към нормалните стойности, увери екоминистърът.

Той допълни, че чрез морска администрация е възложил на Института по икономика екологична оценка за риска, който товарът създаваше на това място върху водната екосистемата и защитената местност.

Оценяването на този риск ще бъде предявено към корабособственика или застрахователите.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дъщерята на Дмитрий Песков, Лиза, възмути мрежата със секси СНИМКА

Дъщерята на Дмитрий Песков, Лиза, възмути мрежата със секси СНИМКА Дъщерята на прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, Лиза Пескова публикува своя снимка в социалните мрежи, с която възмути последователите си. Те осъждат красавицата заради позиране разголена в християнски храм – в параклиса на замъка Шатоден, Някои потребители […]